Naypyidaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Naypyidaw
Naypyidaw
Land Burma Burma
Status By og hovedstad
Areal 4 600 km²
Politikk
Ordfører Oberst Thein Nyunt

Naypyidaw er hovedstaden i Burma (Myanmar). Naypyidaw befinner seg i Kyatpyae-området 3 km vest for Pyinmana. På burmesisk betyr Kyatpyae «flykt under kamp». Naypyidaw betyr «kongelig palass» eller «kongelig by», men kan også oversettes som «sted for konger» eller «sete for konger». Den administrative hovedstaden ble offisielt flyttet 6. november 2005. Naypyidaw befinner seg omkring 320 kilometer nord for Yangon. Hovedstadens offisielle navn ble annonsert på De væpnede styrkers dag i mars 2006. Naypyidaw ligger i midten av landet, og er hovedstad med hensikt å være mer sentralt beliggende enn landets gamle hovedstad Yangon.

Ordfører i Naypyidaw er Thein Nyunt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Pyinmana var hovedbase for Burmas frigjøringshær (senere reorganisert og endret til Burmas nasjonalhær av det japanske keiserdømmet. Det var i Pyinmana at hæren trente soldater og offiserer.


27. mars 2006, marsjerte mer enn 12 000 soldater i den nye hovedstaden i dets første offisielle arrangement: en massiv militærparade for å markere De væpnede styrkers dag—som er feiringen av Burmas opprør mot den Japanske okkupasjonen i 1945.