Nasjonal jazzscene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nasjonal jazzscene er en stiftelse som driver konsertscenen Victoria i Karl Johans gate i Oslo. Konsertprogrammet favner hele jazzsjangeren og er støtta av Kulturdepartementet.

Jazzscenen blei etablert på initiativ fra Norsk Jazzforum, som på slutten av 1990-tallet lanserte planen om et slikt samlingssted.[1] I 2003 ga Norsk kulturråd et tilskudd på en halv million kroner til videreutvikling av Jazzforumets prosjekt, som da omfatta to scener med ulik profil, Blå og Smuget.[2] Året etter blei også scenene på klubbene Cosmopolite og Herr Nilsen inkludert i prosjektet.[3] Smuget gikk seinere samme år ut av samarbeidet.

I 2005 kom jazzscenen inn på statsbudsjettet. Kulturdepartementet og Kulturrådet ønska at scenen skulle ha bare ett spillested, og Norsk Jazzforum falt da ned på Cosmopolite. Åpningskonserten var 15. september 2005.[4] Året etter blei tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland valgt til styreleder i Nasjonal jazzscene.[5] Samme høst utvida Cosmopolite med biscenen Belleville. Disse to stedene utgjorde så jazzscenen fram til våren 2008. Da måtte klubbene flytte fra lokalene i Møllergata, ettersom gårdeieren valgte å bygge om til hotell.

Mens Cosmopolite og Belleville flytta til Soria MoriaTorshov, valgte Nasjonal jazzscene å bli i sentrum. Stiftelsen leide da de tidligere kino- og teaterlokalene Victoria på Karl Johan.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Han skal gjøre Norsk Jazzforum mer synlig», Aftenposten 25. juni 1999.
  2. ^ St.prp. nr. 63, 2003–2004: Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2004, side 34.
  3. ^ «– Kulturmeldinga en revolusjon for jazzen», Dagbladet 4. april 2004.
  4. ^ «Nyopprustede Cosmopolite er blitt Nasjonal jazzscene», Dagbladet 15. august 2005.
  5. ^ «Valgerd ny jazzverge», Dagbladet 21. juli 2006.
  6. ^ «Ny jazzscene midt på Karl Johan», Dagbladet 5. desember 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]