Narkotikalovbrudd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Narkotikakriminalitet)
Hopp til navigering Hopp til søk

Narkotikalovbrudd er straffbare handlinger (kriminalitet) knyttet til stoffer juridisk definert som narkotika, det vil si illegale rusmidler. I noen sammenhenger blir lovbrudd knyttet til stoffer strafferettslig definert som doping også regnet som narkotikalovbrudd.

Narkotikalovbrudd i norsk lov[rediger | rediger kilde]

To lovverk i norsk jus beskriver handlinger i relasjon til narkotika som er belagt med straff: straffeloven og legemiddelloven. I legemiddelloven ligger også hjemlene til den norske Narkotikalisten.

Straffeloven[rediger | rediger kilde]

Ifølge straffelovens § 231 kan man straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år for «narkotikaovertredelse» for å ulovlig tilvirke, innføre, utføre, erverve (dvs. kjøpe eller skaffe seg på annen måte), oppbevare, sende eller overdra narkotika. Paragrafens 2. ledd foreskriver 1 års strafferamme for «uaktsom narkotikaovertredelse».

«Grov narkotikaovertredelse» ifølge straffelovens § 232 straffes med inntil 10 år. Gjelder det en spesielt stor mengde stoff er strafferammen på 3 til 21 års fengsel, ifølge paragrafens 2. ledd .

Uaktsom grov narkotikaovertredelse straffes med fengsel inntil 6 år.

Legemiddelloven[rediger | rediger kilde]

Ifølge legemiddellovens § 31 2. ledd (jf. § 24) kan man straffes med bøter og/eller fengsel inntil 6 måneder for ulovlig besittelse og bruk av narkotika, samt å oppgi falske opplysninger for å få tillatelse (resept) til anskaffelse, innehav og bruk av narkotikaklassifiserte stoffer på lovlig måte.

Betydningen av mengde og type stoff[rediger | rediger kilde]

I norsk lov er det ikke skilt mellom ulike typer forbudte stoff, og alt fra cannabis til heroin rammes dermed av narkotikaparagrafene. Den eneste referansen som gis til stofftyper i lovteksten er i straffelovens §162 hvor det henvist til at mengde og type stoff, i tillegg til handlingens karakter, skal avgjøre hvorvidt en narkotikaforbrytelse skal regnes som grov. Det har likevel etterhvert dannet seg en etablert rettspraksis for mengdegrensen for hvert enkelt stoff mellom de ulike straffeparagrafene og grovhetsgradene, blant annet dokumentert i skriv fra riksadvokaten:

  • Skillet mellom besittelse i legemiddelloven og oppbevaring i straffeloven går ved 1-2 brukerdoser, uavhengig stofftype.
  • Skillet mellom narkotikaforbrytelse og grov narkotikaforbrytelse i straffeloven går ved 15 gram for heroin, 50 gram for amfetamin , og ved én kilo for cannabisprodukter. (For maksimum strafferamme ved henholdsvis 750 gram heroin, 3 kilo amfetamin og 80 kilo cannabis.)
  • Maksimumsgrensen for når politiet har mulighet til å benytte forelegg går ved 15 gram for cannabis, 100 tabletter av type Benzodiazepiner, og ved 1-2 brukerdoser for hardere stoff som heroin og amfetamin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.