Nanjinguniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammel hovedhall (大禮堂)
Universitetsbiblioteket, Xianlin campus

Nanjinguniversitetet (kinesisk: 南京大学 / 南京大學 Nánjīng Dàxué, kort 南大 Nándà) i Nanjing (Folkerepublikken Kina) er en av verdens eldste utdannelsesinstitusjoner.

Det er to måter å se på universitetets historie.

Det kan betraktes som en fortsettelse av et kinesisk akademi i Nanjing som spore sine røtter tilbake til år 258. Eller det kan betraktes som en arvtager av de første undervisningsinstitusjoner av vestlig modell som ble lagt til byen. I det siste tilfellet er forløperinstitusjonene Nanking University (1902), drevet av metodistkirken); Nanking Christian College (Disciples of Christ), og en presbyteriansk gutteskole kalt Presbyterian Academy. I 1910 ble disse skolene lagt kombinert til det som da ble kalt University of Nanking, og gjennom årene tilkom også andre protestantiske kirkelige institusjoner som beriket forskjellige aspekter ved universitetets virke.

Nanjinguniversitetet gjelder som fødestedet for moderne vitenskap i Kina, og har spilt en ledende rolle på en rekke områder. Blant annet var der her man begynte med felles undervisning for kvinner og menn, og innførte studentsentrerte metoder i stedet for den tradisjonelle frontalundervisning.

En rekke andre høyere utdannelsinstitusjoner ble slått sammen med universitetet etter kommunistenes seier over Kuomintang i 1949. Blant dem var et annet universitet som ofte også omtales som Nanjinguniversitetet – nemlig University of Nanjing, fra 1888. Alt etter hvilket perspektiv man anlegger kan man si at det er dette universitetet som er den eldste bestanddel av dagens universitet som et moderne universitet. Blant universitetes mest kjente elever er den tidligere kinesiske president Jiang Zemin.

Nándà regnes som ett av Kinas toppuniversiteter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]