Nakhon Pathom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Phra Pathom Chedi er med 127 meter verdens høyeste buddhistiske pagode.

Nakhon Pathom er provinshovedstaden i provinsen Nakhon Pathom i det sentrale Thailand. Befolkningen anslås (2005) til 117 900. Byen ligger ca. 65 km vest for Bangkok, langs motorvei 4 og 323, og er plassert midt mellom nedre deltautløp av The Chin og Mae Klong.

Nakhon Pathom er trolig Thailands eldste by, og grunnlagt før hinduperioden, antakelig tidlig på 500-tallet eller tidligere. Her finner vi tempelanlegget Phra Pathom Chedi fra 500-tallet, da byen inngikk i Dvaravati-kulturen. Tempelet har verdens høyeste buddhistiske tårn [chedi] med en høyde på 127 meter. Tempelanlegget er et betydelig buddhistisk senter og en stor attraksjon for turisme og pilegrimsreiser.

Byen ble inntatt av khmerene tidlig på 1000-tallet og ødelagt av burmeserne i 1057. Palassanlegget Saman Chandra ble anlagt for Rama VI (1910–1925) og har godt bevarte parkanlegg vest i byen. Her ligger også Silpakorn-universitetet.

ThailandstubbDenne Thailandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.