Nahavand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nahavand
LandIrans flagg Iran
ProvinsHamadan
Befolkning76 162[1] (2016)
Kart
Nahavand
34°11′18″N 48°22′37″Ø

Nahāvand (persisk: نهاوند) er en by i vestre Iran. Det er den tredje største byen i provinsen Hamadan og hadde 75 445 innbyggere ved folketellingen i 2011.[2] Den befinner seg sør for Hamadan, øst for Malayer og sørøst for Borudsherd. Nahāvand er en av Irans eldste eksisterende byer.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet skrives på mange måter i bøker og kildeskrifter: Nahavand, Nahavend, Nahawand, Nehavand, Nihavand eller Nehavend også translitterert Mah-Nahavand.

I oldtiden hadde den navnene Laodicea (gresk: Λαοδικεια; arabisk: Ladhiqiyya), også Laodiceia og Laodikeia, Laodikeia in Media eller Laodikeia in Persis.

Andre navn var Antiochia i Persis, Antiochia av Chosrau (Αντιόχεια του Χοσρόη), Antiochia in Media (Αντιόχεια της Μηδίας), Nemavand og Niphaunda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nahāvand ble sammen med de akhemeniske byene Apameia og Xerxes grunnlagt av Dareios I i Media.[3] Plinius den eldre skriver at byen var Medias ytterste grense, og at den ble grunnlagt på ny av Xerxes I (Bind VI av Naturalis Historia).

I 642 var byen åsted for slaget ved Nehawend, som markerte avslutningen av sassaniderikets fall og de islamske erobreres endelige seier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری» (persisk). Besøkt 29. oktober 2023. 
  2. ^ «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰» (persisk). Arkivert fra originalen 2. oktober 2012. Besøkt 9. november 2013. 
  3. ^ Strabons Geographika Bind XI, s. 524; «Xerxes Laodikeia»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Richard Talbert: Barrington Atlas of the Greek and Roman World, (ISBN 0-691-03169-X), Kart 92

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]