NCUBE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den norske satellitten NCUBE2. Foto: Bjørn Pedersen, NTNU
En kjent regimekritisk erkebiskop i Zimbabwe heter Pius Ncube.

NCUBE er navnet på to norske satellitter bygget av studenter ved høgskoler og universiteter i Norge. NCUBE2 ble skutt opp i bane 27. oktober 2005 fra Plesetsk i Russland. NCUBE1 skulle etter planen skytes opp i januar 2006, men oppskytingen ble utsatt til juli samme år. Oppskytingen av begge satellittene har blitt utsatt flere ganger.

Oppgaven til satellittene er å teste ut et sporingssystem for skip, AIS (Automatisk identifikasjonssystem). Det er et GPS-basert automatisk identifikasjonssystem brukt av store fartøy. Systemet blir også testet ved hjelp av reinsdyr som har fått festet slike sendere på seg.

Norske studenter fra ulike høgskoler og universitet har samarbeidet om å lage radiosystem, bakkestasjon, datamaskin og styringssystem.

Begge satellittene ser ut som en terning med sidekanter på 10 cm, og veier omtrent 1 kg.

NCUBE-2 «haiket» med den større europeiske studentsatellitten SSETI Express til ESA, slik at kostnadene for prosjektet ble relativt små. Det ble ikke oppnådd radiokontakt med satellitten etter oppskytingen. En mulig teori er at satellitten ikke ble løst ut fra SSETI Express, slik som planlagt. NCUBE2 skulle gå i polarbane 680 km over bakken. Like før jul 2005 meldte det amerikanske luftforsvaret at de trolig har funnet satellitten.

NCUBE-1, som etter hvert fikk navnet «Rudolf», ble skutt opp fra rakettbasen Baikonour i Kasakhstan den 26. juli 2006. Noe gikk galt i andre trinn av oppskytningen av raketten som skulle ha med seg satellitten ut i verdensrommet, og etter bare 110 sekunder styrtet den i ørkenen i Kasakhstan.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Rudolf er gått tapt»». 26.07.2006. Besøkt 27.07.2006.  Fra romsenter.no[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]