Myeongnim Dap-bu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myeongnim Dap-bu
Født67Rediger på Wikidata
Død179Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetGoguryeo

Myeongnim Dap-bu (hangul: 명림답부, hanja: 明臨答夫, født 67, død 179) var den første statsminister i Goguryeo, og er kjent for å ha drept den tyranniske kong Chadae og for seieren i mot Han-dynastiet i slaget ved Jwa-won.

Myeongnim Dap-bu var en Joui Seonin (조의 선인) i provinsen Yeonna i Goguryeo. Han ble forfremmet under kong Taejo og befant seg i hoffet da Taejo døde. Etter at Chadae fikk kongemakta i 146 møtte Myeongnim Dap-bu mange utfordringer og led selv som en følge av tyrannens regime.

Så til slutt i 165 etter 20 år på trona ledet Myeongnim Dap-bu en militær styrke og drepte kongen ved hjelp av noen adelige og medlemmer av hoffet. Myeongnim Dap-bu var 99 år da han tok kontroll over Goguryeo.

Han inviterte prins Go Baek-go, kong Taejos yngere bror til å bli neste konge. Go Baek-go ble kronet til ny konge samme år, og Myeongnim Dap-bu ble utnevnt til statsminister (guksang, 국상, 國相), den første som fikk denne tittelen. Myeongnim Dap-bu tjente lojalt sin nye konge, der seieren i slaget ved Jwa-won var den fremste prestasjonen.

Myeongnim Dap-bu døde i 179, 113 år gammel (112 etter vestlig regnemåte), etter å la ledet Goguryeohæren til en avgjørende seier mot Hanhæren. I 60 år var Myeongnim Dap-bu aktiv i statsstyringen i landet. Bortsett fra å ha drept en tyrann, bidro han til å styrke kongemakta, møtte og seiret over invasjonsstyrker og ledet en suksessfull revolusjon mot et korrupt regime.

Historikere har forskjellig syn på Myeongnim Dap-bu. Goguryeos første statsminister hadde enorm politisk innflytelse og makt, nær diktatorisk. Men kong Sindae var ingen marionett under Myeongnim Dap-bu, i motsetning til kong Bojang og general Yeon Gaesomun. Ingen historiske tekster forteller at Myeongnim Dap-bu misbrukte sin makt eller var spesielt brutal eller voldelig. Med dette utgangspunkt mener historikere og forskere at Myeongnim Dap-bu var en patriot og en glemt helt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Samguk Sagi, Goguryeo Bon-Gi, Sindae-gi