Mustafa bin Ja‘far

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mustafa bin Ja‘far
Født8. des. 1940Rediger på Wikidata (83 år)
Tunis
BeskjeftigelsePolitiker, radiolog Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Tunisias grunnlovgivende forsamling (Q3402028, 2011–2014)
  • Minister of Health (2011–2011) Rediger på Wikidata
Utdannet vedSadiki College
PartiDemokratisk forum for arbeid og frihet
Movement of Socialist Democrats
Nasjonalitetfransk protektorat av Tunisia (–1956)
Tunisia (1956–)

Muṣṭafā‎ bin Ǧa‘far (arabisk: مصطفى بن جعفر; fransk: Mustapha Ben Jaafar; født 8. desember 1940 i Tunis, Fransk Tunisia) er en tunisisk lege (radiograf) og politiker. Han grunnla partiet Forum démocratique pour le travail et les libertés (at-Takattul ad-Dīmuqrāṭī min ajl il-‘Amal wal-Ḥurriyyāt ), som han fremdeles er generalsekretæren til. Etter president Zayn al-‘Ābidīn bin ‘Alīs fall i 2011 holdt han en kort periode stillingen som helseminister.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ben Jafar ble født i 1940 i Tunis. Han gikk på Sadiki College fra 1950 til 1956, studerte deretter medisin i Frankrike for å bli radiolog. I 1970 vendte han tilbake til Tunis, begynte på University of Tunis' medisinske fakultet og jobbet også på universitetssykehuset. I 1976 var han en av grunnleggerne av et ukentlig meningsmagasin og en organisasjon som utviklet seg til Tunisian Human Rights League (LTDH).

I 1978 sluttet han seg til andre for å starte et politisk parti, Movement of Socialist Democrats (MDS). MDS var det største opposisjonspartiet i 1991 og det regjerende partiet gjorde tilsynelatende et forsøk på å samarbeide med MDS som en «deltakende opposisjon». Ben Jafar var generalsekretær for MDS i 1992, og stilte til valg for det øverste MDS-kontoret, men tapte for Mohamed Moadda, og trakk seg fra partiet fordi det så ut til å ha samarbeidet med det regjerende partiet (mottatt et statlig tilskudd og overnattingssteder) og oppnådd så lite. [1]

I 1994 grunnla Ben Jafar partiet Demokratisk Forum for Arbeid og Friheter (forkortet FDTL og også kalt Ettakatol). Det ble ikke anerkjent juridisk før i 2002. Han forsøkte å stille til valg ved presidentvalget i 2009 som FDTL-kandidat, men ble diskvalifisert og ble under alle omstendigheter bredt ansett å ikke ha noen sjanse til å vinne mot den etablerte autoritære sittende president Ben Ali.

Forgjenger:
 Mundir az-Zinaydi 

Tunisias minister for offentlig helse

Etterfølger:
 Habibia az-Zahi bin Ramadhan