Museum Het Leids Wevershuis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Museum Het Leids Wevershuis
Veverhusmuseet i Leiden
Etablert2005
Kart
Museum Het Leids Wevershuis
52°09′36″N 4°29′54″Ø
AdresseMiddelstegracht 143
Nettstedhttp://www.wevershuis.nl/home/english/

Museet Het Leids Wevershuis består av et av de siste gjenværende veverhus (1560) i Leiden i Nederland. Museet i veverens hus forteller historien om den en gang så blomstrende tekstilindustrien rundt Leiden, spesielt på 15- og 1600-tallet, da mange vevere i sine hjem produserte ulltekstiler av høy kvalitet for salg.

Museum[rediger | rediger kilde]

Museumsguide og vever demonstrerer vevstolen. I hennes venstre hånd shuttle (som hun vil drive over vevstol i en chat -)

Museet er bygningen og dens interiør. Det er en liten samling av moderne håndvevde tekstiler. Museet har en weaver tilgjengelig de fleste dager for å demonstrere håndverket på en stor vevstol. Produkter som lages under demonstrasjoner er for salg.

Museet ligger i kort gangavstand fra den gamle Draper's Gilde, en del av Museum De Lakenhal (nederlandsk for Cloth Hall) i dag.

Historien til bygningen[rediger | rediger kilde]

Museet ligger i et gammelt arbeiderstrøk, og ble nesten offer for en stor plan for å modernisere byen i 1960-årene. Huset fikk imidlertid aldri rijksmonument-status.

På 1970-tallet fikk huset oppmerksomhet fra en gruppe lokalhistorikere og de dannet Het Kleine Leidse Woonhuis i 1976 for å ta vare på små gamle bygninger i Leiden som dette. Bygningen ble konsolidert (ikke renoverte) som et hus i en nakke-gavlen stil rundt 1900. Det meste intakt interiør reflekterer boformer for arbeidere i begynnelsen av det 20. århundre i Leiden. Den opprinnelige kjelleren finnes under huset og deler av interiøret kan dateres tilbake til det 17. århundre. [1]

I dag er det en del av en gruppe små hus i et nabolag der det meste er av sement og moderne tegl-konstruksjoner fra 1960-og 1970-tallet.

En inskripsjon i den smale gangen i huset forteller om folk som eies eller er leid huset, og deres yrker. De fleste beboerne har jobbet i tekstilindustrien.[2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De Sfeer van 1900 - Wevershuisje aan Middelstegracht wordt Museum i Leidsch Dagblad, 1. desember 2004, Erfgoed Leiden nettstedet
  2. ^ van der Wiel, Kees (2005). Wevers, huisbazen en ander volk (De geschiedenis van Middelstegracht 143) (Eng: Weavers, landlords and other folks). Leiden: Stichting Het Leids Wevershuis. s. 16, 17.