Murtala Ramat Mohammed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Murtala Ramat Mohammed
FødtMurtala Ramat Muhammed
8. nov. 1938Rediger på Wikidata
Kano
Død13. feb. 1976Rediger på Wikidata (37 år)
Lagos
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Embete
  • Nigerias president (1975–1976) Rediger på Wikidata
Utdannet vedRoyal Military Academy Sandhurst
Barewa College
SøskenBalaraba Ramat Yakubu
NasjonalitetNigeria
UtmerkelserOrder of the Federal Republic

Murtala Ramat Mohammed (født 8. november 1938, død 13. februar 1976) var en militær hersker (leder av den føderale militære regjeringen) i Nigeria fra 1975 og frem til han ble myrdet i et statskupp året etter.

Under den nigerianske borgerkrigen, var Mohammed general-kommandant i den nigerianske hæren. I kjølvannet av hæravdelingene som Mohammed kommanderte kom det etter hvert frem stadig flere historier om kvinner som var blitt utsatt for voldtekt og deretter drept. Disse hendelsene skal ha funnet sted under borgerkrigen, men Mohammed benektet standhaftig alle disse påstandene, men han innrømmet etter krigen at hans tropper kan ha blitt revet med. Mohammed var kraftig imot regimet til Johnson Aguiyi-Ironsi som hadde tatt over makten i landet gjennom et statskupp i 1966.

Murtala Mohammed ble drept 13. februar 1976 i en mislykket kuppforsøk ledet av Buka Suka Dimka som også arbeidet innenfor det nigerianske militæret. Drapet skjedde da Mohammeds bil ble angrepet mens han var på vei til hans president-kontor i Lagos. Flere ledende offiserer ble senere anklaget for enten planlegging eller godkjenning på kuppforsøket. Mohammed ble etterfulgt i president-embetet av Olusegun Obasanjo som sørget for sivilt styre ved å overlate makten, på fredelig vis til Shehu Shagari, den 1. oktober 1979.