Hopp til innhold

Mumle Gåsegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Mumle Gåsegg (pseudonym), brukt av Johan Borgen
Illustrasjon av Carl Larsson til folkeeventyret «Mumle Gåsegg» i Folksagor av Asbjørnsen og Moe (svensk oversettelse utgitt 1927) [1]

Mumle Gåsegg er en norsk eventyrfigur med trekk både fra morsomme skrytehistorier og helteeventyr.

Mumle var født fra et gåseegg som fem koner hadde ruget på. Han fikk navnet sitt fra dette, og av at han mumlet mens han lå i egget. Det gutten hadde mumlet om, var mat – han hadde en voldsom matlyst, men var også utrolig sterk. Eventyret handler om hvordan det går ham i livet, i møte med konge, soldater og djevelen.

En gutt av overnaturlig opphav forlater hjemmet sitt på grunn av den enorme appetitten sin. Han gjør kontraktarbeid for en bonde og en konge, og de gir han harde oppgaver som setter styrken hans på prøve. Fordi han eter så uhorvelig mye, vil de kvitte seg med han, og kongen gir han til slutt svært farlige oppgaver, som å krige, eller dra til helvete etter skatt fra fanden. Gutten får til alt, og vinner kongsdatteren. Eventyret fins i mange varianter, også på svensk.[1] Det er klassifisert under eventyrkatalog-nummeret AT 650A, under overskriften Strong John.

Flere kunstnere har illustrert eventyret, senest i tegneserieform av Bjørn Ousland

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]