Multidose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser [1]. Multidose benyttes hyppigst i hjemmesykepleien og i institusjoner.

MultidoseBildet viser eksempel på en multidose for "Ola Nordmann" født 99.99.99. Den viser hvilken dag det er, samt dato og klokkeslett for inntak av medisinene. Det er også oppgitt hvilke medisiner hver pose inneholder, hvilken styrke de har og antall. Som du kan se er posene enkle å dele fra hverandre samt enkle å rive opp fra toppen for å ta ut medisinene.

I 2017 fikk 90 400 pasienter i Norge multidose, 74 % av disse var fra hjemmesykepleien, 21 % i sykehjem og de siste 5 % hadde privat multidoseordning[1].

Hensikt[rediger | rediger kilde]

Hensikten er å gjøre det enklere og tryggere for de som ikke mestrer å dosere og administrere sine medisiner selv, eller har utfordringer med dette, slik at de får riktig medisin til riktig tid[1]. Det er også et virkemiddel for å effektivisere tidsbruken for sykepleiere og redusere kassasjon av legemidler.

Siden multidose blir pakket maskinelt er det en mye sikrere måte å dosere medisiner på sammenlignet med når pasienter, pårørende, sykepleiere eller andre doserer medisiner i en tradisjonell dosett.

Kommunal multidose[rediger | rediger kilde]

Det er kommunen selv som bestemmer om multidose skal benyttes i kommunen[1]. Hovedaktørene i en multidoseordning er som regel kommunen selv representert ved hjemmesykepleien eller en institusjon, pasienten, fastlege eller institusjonslege og multidoseapotek. Når en pasient får tilbud om multidose er det ofte hjemmesykepleien eller de ansatte på institusjon som oppdager et behov og videreformidler dette til behandlende lege etter å ha fått tillatelse fra pasienten. Pasienten har da ofte et vedtak på bistand om administrering av legemidler. Behandlende lege/ fastlege må da sende oppdatert medisinliste til apoteket slik at de får pakket de riktige medisinene i multidosen. Multidosen sendes så til hjemmesykepleien eller institusjonen som har det endelige ansvaret for legemiddelhåndteringen og må sikre at riktig legemiddel gis til riktig pasient i riktig dose til riktig tid og på riktig måte [1]. Kommunal multidose er gratis.

Privat multidose[rediger | rediger kilde]

Privatpersoner som ikke mottar helse- og omsorgstjenester kan også bestille seg multidose gjennom apoteket dersom de synes dette er hensiktsmessig. Det er da normalt å kontakte sitt nærmeste apotek for å høre om de kan tilby ordningen, og deretter lage en skriftlig avtale med de. Det er vanlig å få utlevert medisiner for 14 dager, men det er også mulig å få utlevert for lengre perioder dersom det er ønskelig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Om multidose og de faglige rådene». Helsedirektoratet (norsk). Besøkt 23. september 2022.