Mozia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gresk statue fra museet på Mozia

Mozia (Motia, Motya, San Pantaleo) er en øy på bare 45 hektar straks utenfor kysten av Sicilia helt i vest, ca. 30 km sør for Trapani. Gjennom historien har mange forskjellige kulturer hatt tilhold på øya, noe som gjør at det er funnet fortidsminner i et overraskende omfang, øyas ubetydelige størrelse tatt i betrakning. Av tidligere beboere kan nevnes kartagere og romere, men det er særlig fønikere som har etterlatt seg mange spor. Mozia var en av de aller viktigste fønikiske kolonier, og den eneste på Sicilia som ikke er bygget over.

Øya lå brakk fra 379 f.Kr. da den ble ødelagt av syrakusere, til vinprodusenten og amatørarkeologen Joseph Whitaker overtok den tidlig på 1900-tallet; han nedla et stort arbeide i å ta vare på funnene som ble gjort på Mozia, eller Motya som fønikerne kalte stedet. Whitaker bygget bolig på øya, samt et lite museum som er åpent den dag i dag og som huser de tallrike arkeologiske funn. Høydepunket i samlingen er kanskje den elegante greske statuen i hvit marmor, funnet i 1979, men ellers gir det interessante og sjarmerende – om enn noe slitte – museet et godt innblikk i Sicilias fønikiske fortid.

Rundt på øya finnes interessante og godt bevarte rester etter fønikisk bosetting, blant annet et kunstig havnebasseng, kaserner og murer, samt vakre og godt bevarte gulvmosaikker. Det finnes også en gravplass og en offerplass med mange barnegraver .

Øya hadde fastlandsforbindelse i form av en bred dekket vei som nå befinner seg straks under havoverflaten og som var kjørbar så sent som på 1970-tallet.

Det har de siste årene hevet seg kritiske røster som mener at Mozia nå er på vei inn i sin andre forfallsperiode ettersom de italienske myndighetene ikke tar ansvar for dette unike stedet i tilstrekkelig grad. Bare 4% av øya er arkeologisk undersøkt.

Øya er åpen for publikum og har guidede omvisninger på italiensk og engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]