Mottatt dronninggambit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 svart tårn
b8 svart springer
c8 svart løper
d8 svart dronning
e8 svart konge
f8 svart løper
g8 svart springer
h8 svart tårn
a7 svart bonde
b7 svart bonde
c7 svart bonde
e7 svart bonde
f7 svart bonde
g7 svart bonde
h7 svart bonde
c4 svart bonde
d4 hvit bonde
a2 hvit bonde
b2 hvit bonde
e2 hvit bonde
f2 hvit bonde
g2 hvit bonde
h2 hvit bonde
a1 hvit tårn
b1 hvit springer
c1 hvit løper
d1 hvit dronning
e1 hvit konge
f1 hvit løper
g1 hvit springer
h1 hvit tårn
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Etter 1.d4 d5 2.c4 dxc4

Mottatt dronninggambit er en variant av sjakkåpningen dronninggambit (1.d4 d5 2.c4) der svart tar bonden med 2...dxc4. Slaget på c4 kan komme litt senere også, hvis hvit ikke straks kan ta tilbake med Lxc4 er det mottatt dronninggambit. Dersom svart avstår fra å slå bonden på c4, og i stedet trekker 2...e6, er det avslått dronninggambit

Til tross for navnet så er ikke dette en ekte gambit, da forsøk på å beholde bonden er svært dårlig for svart. Når det er på det rene at svart ikke kan beholde bonden kan ...dxc4 se ut som et dårlig trekk da svart gir opp kampen om sentrum i første omgang. Det hvite overtak i sentrum kan bli benyttet som et grunnlag for et angrep. Det svart satser på er å slå tilbake og prøve å enten likvidere det hvite sentrum eller påføre hvit en svakhet, som regel i form av en isolert d-bonde.

2...dxc4 er sjeldnere enn 2...c6 (slavisk) og 2...e6 (klassisk dronninggambit), men det spilles av og til på alle nivåer.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Hvis hvit ønsker å ta tilbake bonden med en gang er 3.Da4+ Sc6 4.e3 mulig, men dette utvikler dronningen litt for tidlig og gir hvit liten eller ingen fordel. Som regel er hvit litt mer tålmodig.
  • 3.e3 er et ganske vanlig trekk, spesielt på klubbnivå. Trekket forbereder gjenerobring av bonden med løperen. Denne varianten illustrerer hva som skjer hvis svart forsøker å holde på bonden. Etter 3...b5 4.a4 c6 5.axb5 cxb5?? 6.Df3 vinner hvit minst en offiser på svarts opprevne og uutviklede dronningfløy. 3.e3 er imidlertid ikke et spesielt aktivt trekk.
  • 3.Sf3 er hovedvarianten av mottatt dronninggambit. Hvit ignorerer bonden på c4 for øyeblikket og utvikler en springer for å hindre svart fra å slå tilbake mot det hvite sentrum med 4...e5. Etter hvert vil hvit som regel spille e3 og Lxc4.
  • 3.e4 er en eldre variant som har blitt gjenopplivet i de senere årene. Hvit forsøker aggressivt å erobre sentrum mens svart må prøve å underminere dette.