Moses fra Khoren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moses fra Khoren
St.Movses Khorenatsi.jpg
Født410Rediger på Wikidata
Harman, Oldtidens kongedømme ArmeniaRediger på Wikidata
Død490Rediger på Wikidata
Persian Armenia, Sasanide-dynastietRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Historiker, oversetter, filolog, skribentRediger på Wikidata
Søsken Mambre VerdzanoghRediger på Wikidata
Nasjonalitet Oldtidens kongedømme ArmeniaRediger på Wikidata

Moses fra Khoren (armensk: Մովսես Խորենացի, Movses Khorenatsi; ca. 410–490-tallet)[1] var en armensk skribent og historiker som skrev om Armenias historie. Han var virksom på siste halvdel av 400-tallet e.Kr.,[2] men han har også blitt datert til så sent som 700-tallet.[3].

Flere av opplysningene om hans liv som er utledet fra hans tekster, blant annet at han hadde vært lærling hos Mesrop Masjtots, oppfinneren av det armenske alfabetet, regnes for usikre.

Han krediteres for verket Armenernes historie, som omhandler den historiske beretning fra de eldste tider og den legendariske forfaderen Haik, og fram til 300-tallet e.Kr. Han kreditert for det eldste kjente historiografiske verk om Armenias historie skrevet på armensk, og således viktig ikke bare for moderne historikere, men også for armensk selvforståelse. Han var også poet, eller salmedikter. Hans historieverk ble skrevet på oppdrag av fyrst Sahak. Verket fikk tung innflytelse på senere armenske historikere, og ble brukt og sitert hyppig. Det har særlig betydning ettersom det inneholder unikt materiale fra eldre muntlige tradisjoner i Armenia fra tiden før landet ble konvertert til kristendommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Malkhasyants, Stepan (1997): Innledning i: Sargsyan, Gagik Kh., red.: Movses Khorenatsis Հայոց Պատմություն, Ե Դար [Historien til armenerne, 400-tallet], Yerevan: Hayastan Publishing, ISBN 5-540-01192-9, s. 7.
  2. ^ «Movses Khorenatsi» Arkivert 17. desember 2017 hos Wayback Machine., Armenian History
  3. ^ Cavendish, Richard (1987): Legender fra hele verden, Den norske bokklubben, s. 150

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]