Morten Maler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Detalje fra Gerlev kirke
Over nattverden har Morten ganske ubeskjedent skrevet: Martinus maleræ bene fecit

Morten Maler (eller Martin) var en sjællandsk kalkmaler fra 1400-tallets første årtier, som mot datidens sædvane er kjent under sitt eget navn.

I utsmykningene ses signaturer som Martinus Malere eller Martin fecit hoc. Men Morten undervurderer ikke seg selv. I Gerlev kirke på Sjælland, har han hen over hodet på Jesus og apostlene ved nattverdsbordet skrevet: Martinus maleræ bene fecit (Morten Maler gjorde dette godt). Videre har han gitt oss ledetråder mht. sin samtid, ved å datere hvelvutsmykningen i samme kirke til påsken 1409.

Mortens strek er både enkel og karakteristisk med en dekorativ farveholdning. Figurenes fint formede skikkelser og ensartede ansikter, gir dem en nesten ornamental karakter. Motivkretsen er preget av en tydelig motstilling av godt og ondt, ofte symbolisert ved dyr. Andre av hans verker ses i Gimlinge kirke, Mogenstrup kirke, Skt. Peders kirke i Næstved, pilarer i Sorø klosterkirke m.fl.[1]

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Regissøren Jørgen Vestergaard har laget en kortfilm om Morten, som heri opplever at en av figurene hans får liv. Det er Fanden selv som trer ned fra veggen, og går til angrep på ham. Helvete er løs, men som i så mange eventyr, ender også dette godt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]