Hopp til innhold

Mopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mopp, bøtte og vrier.

En mopp er et renholdsredskap som består av tråder eller strimler av sugende stoff. Trådene er festet til en flate som sitter på et skaft, slik at den som mopper kan gjøre det uten for mange bøyninger.

Den opprinneligste moppen, som kom i bruk tidlig på 1800-tallet, besto av et skaft, påsurret en kvast bomullsgarnstumper, slik at arrangementet lignet en sopelime. Denne kunne dyppes i en vannbøtte. For å fjerne vann, kom der etter hvert forskjellige arrangementer til montering oppå bøtten. Disse lignet på dørslag. Nyere mopper er flate og trådene er sydd på. De kommer i forskjellige størrelser, tilpasset arbeidsflatene, og har teleskopisk skaft.

Moppingen gjøres som en opptørring av allerede fuktede golvflater – gjerne vætet med en fuktig mopp, som så vries eller skvises halvtørr for at den skal suge opp vann og smuss. Det finnes også mikrofibermopper som kan brukes tørt til å samle opp mikrostøv.

Leverandører av renholdsmidler og verktøy fremhever gjerne sine produkter som bedre, uten at denne konkurransen er endelig avgjort. Det som per 2009 regnes for viktig, er at de rengjorte flatene får tørke opp hurtigst mulig for å unngå oppblomstring av ny bakterieflora.

Renholdsfirmaer bruker gjerne mange mopper, slik at de blir skiftet ut etter hvert som de blir mettet. Moppene som tas i bruk er lett fuktige, slik at absorpsjonsevnen er til stede.