Leve ekteskapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leve ekteskapet
orig. Holy Matrimony
Generell informasjon
Utgivelsesår1943
Prod.landUSA
Lengde91 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJohn M. Stahl
Basert påromanen «Levende begravet» av Arnold Bennett
Foran kamera
Hovedrolle(r)Monty Woolley
Gracie Fields
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Leve ekteskapet (originaltittel: Holy Matrimony) er en amerikansk komedie fra 1943 regissert av John M. Stahl etter romanen «Levende begravet» av Arnold Bennett. Romanen har blitt filmatisert to ganger tidligere, i 1921 som stumfilmen The Great Adventure med Lionel Barrymore og i 1933 som His Double Life.

Hovedrollene spilles av Monty Woolley og Gracie Fields.

Handling[rediger | rediger kilde]

Priam Farll er en berømt engelsk maler og eneboer, som har levd tilbaketrukket på forskjellige steder rundt om i verden i nesten 25 år. Den eneste personen han har hatt kontakt med er hans tjener, Henry Leek. I 1905 reiser Farll motvillig til London fra Øst-India. Imidlertid blir Leek veldig syk, og Farll tilkaller Dr. Caswell, men Leek bukker under for en lungebetennelse og dør. Legen antar feilaktig at det er Farll som har dødd, og artisten velger å ta over Leeks identitet. Når kongen selv dukker opp for å vise sin respekt til den berømte maleren, får Farll vite at Leeks kropp skal begraves i Westminster Abbey.

I et forsøk på å avslutte denne maskeraden klarer han bare å overbevise sin eneste slektning - en fetter han ikke har møtt siden barndommen - om at han er en galning. Farll forsøker å snike seg inn ved begravelsen, men blir kastet ut etter å ha forårsaket bråk. Men han blir reddet av Alice Chalice, en enke som Leek tidligere hadde korrespondert med. Men fotografiet hun hadde mottatt viser både Leek og Farll, og hun antar derfor at Farll er Leek. De gifter seg med hverandre, og slår seg ned i Alices store hjem i Putney. De lever lykkelige sammen, og årene går.

Men en dag dukker Leeks enke, Sara, og deres tre voksne sønner opp for å finne igjen faren deres. Når Alices aksje-utbytte plutselig ikke blir verdt nok, begynner de å selge Farlls malerier. Clive Oxford, Farlls tidligere kunsthandler, anerkjenner arbeidet hans, kjøper maleriene billig og selger dem videre med en enorm fortjeneste. En hyppig kjøper, Lady Vale, får vite at hennes siste kjøp viser en omnibus som først ble tatt i bruk flere år etter at Farll angivelig skal ha dødd. Hun tar derfor Oxford til retten for svindel. Men Oxford er sikker på at Farll fremdeles er i live, sporer ham opp, og innkaller ham til å vitne under rettssaken.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]