Monkey bread

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monkey bread
Monkey bread er en populær amerikansk bollekake. Bakverket likner på et hvetebrød eller en eplekake som er satt sammen av mange kanelboller som kan rives løs med fingrene.
OpprinnelseUSA

Monkey bread der klumpene i det søte brytebrødet er revet løs med en gaffel.

Monkey bread, også kalt monkey puzzle bread, sticky bread, Hungarian coffee cake, golden dumpling coffee cake, pinch-me cake og pluck-it cake på engelsk, er en type søt gjærbakst som er særlig populær i USA. Bakverket likner på en hvetekake som består av mange sammenklistra kanelboller som kan rives løs med fingrene når en skal spise den.

Oppskrift, servering, navn og opphav[rediger | rediger kilde]

Deigen blir forma til klumper eller boller som blir rulla i kanel, sukker og smelta smør, kanskje også knuste pekannøtter, og lagt sammen til steiking i en kakeform eller langpanne.[1][2][3]

Bollekaka kan serveres som et praktisk og lettvint brytebrød til frokost eller som dessert og ekstra traktement, gjerne nystekt og varm. En kan smaksette og pynte med melisglasur, vaniljekrem eller noe annet.

Navnet monkey bread, «apebrød», henger sammen med at en bryter løs klumpene i kaka med fingrene på samme måte som aper plukker i maten.

Monkey bread er en variant av arany galuska, en type dessertkake som ble brakt til USA med ungarske innvandrere på 1880-tallet og kom i bakeriutsalgene i 1950-åra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Monkey Bread - Bollekake med sukker og kanel». godt.no. 4. september 2015. Besøkt 9. desember 2022. 
  2. ^ NRK (4. februar 2018). «Monkey bread – bollekake med sukker og kanel». NRK. Besøkt 9. desember 2022. 
  3. ^ «Monkey bread med eple og karamellsaus | EXTRA». COOP (norsk). 22. august 2017. Arkivert fra originalen 9. desember 2022. Besøkt 9. desember 2022. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]