Mon pays

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Mon pays» (som på norsk kan oversettes til Mitt hjemland) er en sang, komponert av Gilles Vigneault i 1964.

Den ble skrevet til National Film Bord of Canadas film La neige a fondu sur la Manicouagan, i regi av Arthur Lamothe. Sangen, med sin tekst om vinder, kulde, snø og is, om ensomheten i vide åpne steder og brorskapets ideal, har blitt en slags hymne i Quebec, hvor mange mennesker ser den som et uttrykk for provinsens frie ånd. Vigneualt, imidlertid, har avvist at dette noensinne var hans intensjon.

Vigneualt ble tildelt Prix Félix-Leclerc under Festival du disque de Montréal for sangen i 1965.[1] Senere det året fremførte Monique Leyrac den i den internasjonale sangfestivalen i Sopot, Polen og fikk en førsteplass.

I 1976 ble «Mon pays» omarbeidet til discosangen «From New York to L.A», innspilt av Patsy Gallant. Den engelskspråklige teksten til Gene Williams er uforbundet med den franske originalteksten. Sangen ble en internasjonal hit for Gallant, blant annet med en sjetteplass på den britiske singlelisten og en syvendeplass på VG-lista.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Gunnar Jørstad har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Star».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Versailles, Claire. «Mon Pays». The Canadian Encyclopedia. Arkivert fra originalen 5. mai 2006. Besøkt 6. januar 2013.