Mohéli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mohéli
Mohéli-Beach.jpg
Geografi
PlasseringMosambikkanalen
Øygruppe Komorene (øygruppe)
Areal 290 km²
Administrasjon
LandKomorene
Posisjon

Mohéli
12°19′00″S 43°44′00″Ø

Mohéli er en av de tre øyene som utgjør nasjonen Komorene. Mohéli ligger i Indiahavet utenfor kysten av Afrika. Det er den minste av øyene i øygruppa Komorene, og hadde ca. 24 000 innbyggere i 1991. Den største byen på øya er Fomboni. Befolkningen er hovedsakelig sunnimuslimer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det ble utgitt egne frimerker for Moheli under fransk styre; dette 2 centime-merket er fra 1906.

Inntil 1830 var Mohéli en del av Ndzuwenie-sultanatet, som også hersket over naboøya Anjouan. I 1830 ble øya overtatt av utvandrere fra Madagaskar, og i 1886 gjorde Frankrike Mohéli til et protektorat. I 1909 annekterte Frankrike øya og gjorde slutt på sultanatet.

I 1975 vedtok Mohéli å gå sammen med naboøyene Grande Comore og Anjouan i nasjonen Komorene. Øygruppen har vært preget av politisk, økonomisk og sosial uro. 11. august 1997, erklærte Moheli at øya ikke lenger var en del av Komorene, bare en uke etter at Anjouan hadde gjort det samme. Mohelis uavhengighetsledere var Said Mohamed Soefu, som ble president, og Soidri Ahmed, som ble statsminister. Moheli sluttet seg igjen til Komorene i 1998. I 2002 ratifiserte Mohéli den nye komorske grunnloven, som innebar en mindre sentralisert, føderal regjering, og som gav mer makt til øyenes regjeringer. Dette bidro til å dempe den langvarige politiske uroen på Komorene. I 2002 ble Mohamed Said Fazul valgt til president.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]