Mobile Air Control Centre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mobile Air Control Centre (MACC) er det danske Flyvevåbnets mobile luftovervåkningsavdeling. Avdelingen er mobil og kan oppstilles overalt i verden for å kartlegge luftbildet og lede både militær og sivil flytrafikk.

Avdelingen har til sin rådighet to langtrekkende AN/TPS-77 radarer samt et antall mindre RAC-3D radarer. Disse sensorene er koblet opp til et mobilt hovedkvarter, som er utviklet for å utføre samme rolle som Control and Reporting Centre Karup overalt hvor det blir innsatt.

I 2012 ble det besluttet å deployere avdelingen til Afghanistan.[1][2] Der skulle den fungere som avlastning for de alliertes Airborne Warning and Control System, hvis plattform kun kan oppholde seg i operasjonsområdet i en kortere periode. MACC kan derimot operere døgnet rundt i lengre perioder.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dansk ansvar for luftrummet i det nordlige Afghanistan». www2.forsvaret.dk (dansk). 2. mars 2012. Besøkt 2. oktober 2017. 
  2. ^ «Dansk radar bidrag fra Hæren og Flyvevåbnet». www2.forsvaret.dk (dansk). 15. september 2016. Arkivert fra originalen 3. oktober 2017. Besøkt 2. oktober 2017. «Danmark har sendt flere radar bidrag til Afghanistan, men med forskellige formål. Det ene, at pejle fjendtlige misiler og det andet at kontrollere det afghanske luftrum og støtte civile og militære fly.» 
  3. ^ Forsvaret.dk: Flyvevåbnet sender radarbidrag til Afghanistan[død lenke]