Mittuniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mittuniversitetet er et svensk statlig universitet av typen nettverksuniversitet som ligger i regionen omkring Sveriges geografiske midtpunkt, med campus på to steder: Sundsvall og Östersund (Härnösand frem til sommeren 2016).

Historie[rediger | rediger kilde]

Mittuniversitet ble et universitet den 1. januar 2005. Den tidligere høgskolen ble grunnlagt i 1993 ved en fusjon mellom Høgskolene i Östersund og Høgskolen i Sundsvall/Härnösand, begge grunnlagt i 1977, med røtter i den høyere utdanningsinstitusjoner, fra 1971 i Östersund og barneskoleseminar og nautisk opplæring fra 1842 i Härnösand. Utdanningen i Härnösand kan spores til presteutdanning som startet i Härnösand Gymnasium ble grunnlagt i 1658.

I 1995 ble sykepleierskolen i Sundsvall/Örnsköldsvik og helsefagene i Östersund innlemmet. Den 1. juli ble 2007 sykepleierutdanning i Örnsköldsvik tatt over av Umeå universitet.

I 2001 fikk Høgskolen universitetsstatus i ingeniørvitenskap, inkludert informasjonsteknologi, og dermed retten til å organisere forskning og tildele doktorgrad. Høyere studenter antatt ved skolen hadde tidligere blitt registrert ved andre universiteter. Mittuniversitet har siden 2005 generell adgang til å utstede doktorgrader, og siden da vært inndelt i to disipliner (fakulteter); vitenskap, teknologi og medier, og humanvitenskap

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Campus i Sundsvall 62°23,658′N 17°17,038′Ø.
Campus i Östersund 63°10,63′N 14°38,94′Ø.
Mälthuset i Campus Åkroken i Sundsvall.
Humlegården og Bryggeriet i Campus Åkroken i Sundsvall.

Mittuniversitetet tilbyr universitetsgrader på alle nivåer innenfor en rekke emner. 49 % av studentene leser sine fag som fjernstudenter. Bare 15 % studentene kommer fra den lokale regionen (Jämtlands og Västernorrlands län).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]