Mistillitsvotum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Mistillitsforslag)
Hopp til: navigasjon, søk
Lasting av kull for Kings Bay Kull Compani, i samme område skjedde en rekke gruveulykker, den siste i 1962 som utløste en politisk krise i Norge hvor regjeringen Gerhardsen måtte avgå etter et mistillitsvotum.

Et mistillitsvotum er en votering i en lovgivende forsamling med parlamentarisme der flertallet uttrykker mistillit til den sittende regjeringen som dermed rettslig tvinges til å gå av.

Negativ mistillit vil si at regjeringen må avtre uten at de som ytrer mistillit er ansvarlige for å ha klart et nytt alternativ til overtagelse av makten.

Positiv mistillit eller konstruktiv mistillit innebærer at et parlament i et parlamentarisk system ikke kan felle en regjering uten å stable en ny på beina.

Tre norske regjeringer har gått av som følge av mistillitsvotum: Regjeringen Hornsrud i 1928, Regjeringen Hundseid i 1933[1] og regjeringen Gerhardsen i 1963 (Kings Bay-saken).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Borgen, Per Otto (1999). Norges statsministre. Aschehoug. ISBN 8203223893, side 252.

Se også[rediger | rediger kilde]

politikkstubbDenne politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)