Mission Control

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mission Control (tidl. Dashboard, Exposé og Spaces) er en måte å behandle vinduer, virtuelle skrivebord og widgets på i macOS som opprinnelig ble laget for Mac OS X 10.3 . Den gjør at brukeren kan «ordne opp» på skjermen ved å presentere forminskede størrelser av vinduene på skjermen, slik at brukeren kan velge hvilket vindu han vil jobbe med. Dette kan være svært nyttig hvis man har mange åpne vinduer.

Mission Control fungerer på tre måter:

  • Vise alle åpne vinduer på skjermen (standardinnstilling F9)
  • Vise bare alle åpene vinduer fra det programmet som ligger i forgrunnen (standardinnstilling F10)
  • Skyve alle programvinduer ut på siden slik at brukeren umiddelbart ser skrivebordet (standardinnstilling F11)

I de første to måtene aktiverer brukeren ønsket vindu ved å trykke på det. Med den andre måten kan man for eksempel dra filer fra skrivebordet rett over til et av vinduene bare med å trykke på F11-tasten igjen.

Grafikk-egenskapene i Mission Control er i stor grad gjort mulig ved hjelp av Quartz som er grafikkmotoren i Mac OS X. Denne sørger for eksempel for at alle vinduer og sitt innhold (for eksempel en DVD film eller nettleservinduer) fortsatt oppdateres i forminsket størrelse.

Mission Control kom først i versjon 10.3 av Mac OS X, og konseptet har blitt etterlignet i programmer til Windows- og Linux-systemer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]