Misjon Uten Grenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Misjon Uten Grenser er en tverrkirkelig misjons- og hjelpeorganisasjon som arbeider blant barn, familier og eldre i noen av Europas fattigste land. Arbeidet utføres av lokale medarbeidere i tett samarbeid med lokale kirker og menigheter i følgende land:

Albania, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Moldova, Romania og Ukraina.

Organisasjonens mål er kristen nestekjærlighet til mennesker i ord og handling, for at de skal kjenne sin verdi, bli i satt i stand til å forsørge seg selv og bidra positivt til samfunnet de lever i.

Misjon Uten Grenser er en del av den internasjonale organisasjonen Mission Without Borders som ble grunnlagt i USA i 1960. Arbeidet i Norge ble etablert i 1982.

Virksomheten drives gjennom frivillige gaver og innsamling av klær og varer fra både privatpersoner og bedrifter.

Arbeidet startet med bibelsmugling til kristne bak jernteppet i Øst-Europa. Da jernteppet falt i 1989 ble det tydelig hvor mange barn som led på alle barnehjemmene. Barna bodde under ekstremt dårlige forhold og Misjon Uten Grenser startet også nødhjelp for å hjelpe barn og familier.  

Organisasjonen har to fadderprogram, et for barn og et for familier.

Fadderprogrammet for barn ønsker å gi barna en trygg hverdag, med fokus på skole og utdanning. Barna får skolesekker og skolemateriell, og tilbys leksehjelp ved sentrene organisasjonen driver. De inviteres også til søndagskole, barnekor, kurs og aktiviteter. Hver sommer arrangeres det sommerleir for ca 4.000 barn fra fattige og sårbare familier.

Fadderprogrammet for familier har som mål å omfavne, styrke og utruste familier til å løfte seg ut av en ekstremt vanskelig livssituasjon. Med omsorg og veiledning klarer familiene i samarbeid med Misjon Uten Grensers medarbeidere å finne løsninger som gir dem en bedre hverdag. Prosjekter som «Hjelp til selvhjelp» fører til arbeid og inntekt.

Hjelp til selvhjelp prosjekter tilbys alle familiene i det 5-årige fadderprogrammet. Prosjektene har som mål å skal sette dem i stand til å forsørge familien. Mange mangler utdanning og trenger et yrkesrettet kurs, mens andre trenger utstyr og verktøy for å utøve sitt yrke.

Stipend tilbys ungdom fra fattige familier som strever økonomisk for å gjennomføre utdanningen. Misjon Uten Grenser tilbyr stipend både til elever i videregående skoler og universitet. Stipendene dekker skolepenger, nødvendig skolemateriell, hybel og transport m.m.


Antall som får hjelp fra norske faddere (2020):

Fadderbarn:      3059                         

Fadderfamilier:   746 


Totalt antall som mottar hjelp gjennom fadderprogrammene (2020)

Norge                                      Internasjonalt            

Fadderbarn:      3059              Fadderbarn:     8669             

Fadderfamilier:   746              Fadderfamilier: 1989            


Generalsekretær Runar Byberg tiltrådte 01.01.2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]