Misjonærmordene i Sungpu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huanggang-prefekturet i Hubei, där Songbu ligger.

Misjonærmordene i Sungpu, eller Sungpu-mordene, var et mord på to svenske missionærer fra Missionsförbundet, Anders Daniel Johansson[1] og Otto Fredrik Wikholm[2], som fant sted den 1. juli 1893 i den lille markedsbyen Songbu i Macheng i Hubei-provinsen.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Wikholm kom til Kina i 1890 som en av de første fire misjonærene som SMF sendte ut til Kina. Etter en undersøkelsesreise utført av misjonærene Frans Edvard Lund og Karl Viktor Engdahl ble det bestemt at områdene Macheng og Songbu var særlig velegnet for den svenske Kinamissionen. Otto Fredrik Wikholm, likesom Anders Daniel Johansson, ble deretter stasjonert i Songbu, et område der det i tiden 1892-1893 rådde en hel del uroligheter. Den 1. juli 1893 samlet det seg en folkemasse utenfor huset der svenskene bodde og krevde at de skulle komme ut. Otto Fredrik Wikholm og Anders Daniel Johansson ble mishandlet og myrdet i denne hendelsen.[3]

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Mordene fikk stor oppmerksomhet både i Kina og i Sverige og førte til lange forhandlinger mellom den svensk-norske generalkonsulen Carl Bock i Shanghai og generalguvernøren i Huguang, Zhang Zhidong. Etter forhandlingene ble til slutt to personer som var mistenkte for mordene henrettet. Flere andre fikk også straffer, og den øverste embedsmann i Macheng ble fjernet. Innen ett år skulle et nytt misjonshus istedet for det nedbrente, og det skulle betales emn skadeserstatning på 32.000 taël til den svenske regjerings disposisjon.

I Sverige rettet Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning følgende advarende ord til misjonsarbeidet i Kina: «Skal man absolutt misjonere i dette land, som har en gammel kultur og en høyt utviklet både religion og praktisk filosofi, så går det selvfølgelig ikke an å sende dit udannede og fordomsfulle svermere».[4] Om denne kritikken og advarselen traff særlig godt på Otto Fredrik Wikholm og Anders Daniel Johansson, kan det settes spørsmålstegn ved, for de begge var modne menn og utdannede for oppgaven; den første hadde noen år bak seg i Kina. Avisen kan snarere ha tenkt på andre begivenheter.

Källor[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Johansson, Anders Daniel :: missionär». collections.smvk.se (svensk). Etnografiska museet. Besøkt 6. januar 2021. 
  2. ^ «Wikholm, Otto Fredrik :: missionär». collections.smvk.se (svensk). Etnografiska museet. Besøkt 6. januar 2021. 
  3. ^ Tjugofem år i Kina: Svenska Missionsförbundets Kinammission (svensk). Svenska Missionsförbundets Förlag. 
  4. ^ Sitert etter St. Olav - Katholsk Tidende, Nr. 5, Kristiania, den 4. februar 1984, 6. årgang, s. 44