Mineralsamling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En samling av bergarter og mineral.

Mineralsamling er en hobby som går ut på å samle, ordne og studere mineralprøver. Det finnes flere retninger innen mineralsamling, fra samling av vakre prøver og smykkesteiner, til samling av på en mer systematisk og vitenskapelig måte. Nærbeslektede områder er samling av meteoritter, bergarter og fossil.

Hobbyen er særlig populær i USA, hvor samlerne blir kalt rockhounds, men er blitt stadig mer populær, også i Europa.Hvert år blir det holdt mange mineralmesser, blant annet i Tuscon og Denver i USA og München i Tyskland. Flere land gir ut tidsskrifter, både av amatører og profesjonelle forlag. De vakreste eksemplarene av noen mineral kan gå for skyhøye priser, og mineral er derfor blitt en handelsvare. Siden dette skaper en del utplyndring av forekomster, som har gjort skade for både forskningen og grunneierne, er en del forekomster blitte vernene ved freding.

Norske Amatørgeologers Sammenslutning (NAGS) besto i 2006 av 36 lokale foreninger og ga ut tidsskriftet Stein, som kommer ut en gang i kvartalet.

Kilder[rediger | rediger kilde]