Min ven privatdetektiven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Min ven privatdetektiven
orig. Min Ven Privatdetektiven
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
Langfilm
SjangerKrim
Dramedie
Utgivelsesår1924
Prod.landDanmark
Lengde1 t. 43 min.
SpråkStum
(Danske mellomtitler)
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiA.W. Sandberg
ManusforfatterSam Ask
Basert påJens Ankers novelle Min Ven Privatdetektiven
SjeffotografEinar Olsen
Chresten Jørgensen
Foran kamera
MedvirkendeEdith Schou
Ebba Thomsen
Philip Bech
Gunnar Tolnæs
Karina Bell
Ejnar Forchhammer
Annen informasjon
Prod.selskapNordisk Films Kompagni A/S
Premiere7. april 1924
(Danmark)
Eksterne lenker

Min ven privatdetektiven (danskMin Ven Privatdetektiven) er en stum dansk kriminalfilm fra 1924 regissert av A.W. Sandberg. Manuset ble skrevet av svenske Sam Ask. Det var basert på Jens Ankers novelle av samme navn. Sentrale roller ble spilt av Edith Schou, Ebba Thomsen, Philip Bech, Gunnar Tolnæs og Karina Bell.

Handling[rediger | rediger kilde]

Birthe Rømer og Astrid Andersen er uatskillelige venninner. Birthe er datter av jegermester Niels Rømer til Rømersholm; Astrid er datter av sognefoged Jens Andersen.

Landsbyen der Birthe og Astrid bor har fått en ny herredsfullmektig som heter Arne Falk; han mistrives på landet og savner København. En dag mister Astrid en bok i elven, og Arne greier å fiske den opp etter å ha falt i vannet ved et uhell. Astrid blir forelsket i ham.

Birthe er forelsket i Anders Hytting, som er landbrukselev på Rømersholm.

Birthes sykelige far har giftet seg med den mye yngre sangerinnen Elisa Mogensen, som snart fant ut at livet på godset var enda kjedeligere enn hun forestilte seg. En dag får Elisa syn på den unge og sterke Anders, og blir imponert når hun ser ham løfte en stor trestamme. Hun bestemmer seg for å forføre ham. Elisa påstår at hun har forstuet en fot, og ber Anders om å bære henne opp på hennes soveværelse. Der avslører hun at skaden bare var en bløff, men Anders lar seg ikke forføre. Idet Birthe og hennes far kommer inn av døren, ser de at Anders prøver å støte Elisa fra seg. Hun lar dem tro at han har forsøkt å antaste henne og sier: «Niels, redd meg fra den mannen!»

Etter denne hendelsen vil ikke Birthe se Anders for sine øyne, og han må forlate godset. Astrid forteller Arne at hun kjenner Anders, og at hun aldri kan tenke seg at han skulle ha sviktet Birthe.

Anders gir godsets tjener et brev som han ber ham om å levere til Birthe, men Elisa bestikker tjeneren for at han skal levere brevet tilbake og si at Birthe ikke ville ta imot det.

Elisa har tidligere mottatt musikkundervisning med akkompagnatøren Julius Worm, og hun får lov av ektemannen til å starte opp på nytt med disse musikktimene.

Anders forteller alt til Astrid. Hun sier at hun tror ham, og at hun skal snakke med Birthe.

Det gjør hun, og Birthe ber Astrid om å meddele Anders at hun vil prate med ham. Astrid forteller venninnen at hun skal tale med Anders, og at hun vil få beskjed og brev fra henne neste morgen. Hun arrangerer det slik at han skal møte Birthe på slottet ved 15-tiden dagen etter. Anders klatrer opp på balkongen og finner Elisa drept i stedatterens værelse. Han stikker av.

Arne Falk får saken. Han husker at Astrid fortalte ham at Anders var på vei til godset for å møte Birthe. Anders befant seg altså der på drapstidspunktet og blir hovedmistenkt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Min ven privatdetektivenInternet Movie Database Rediger på Wikidata