Min soldat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«Min soldat» er en svensk sang med melodi og tekst av Niels Perne (Jokern). «Min soldat» ble skrevet til og opprinnelig fremført i revyen Det kommer en vårFolkan i Stockholm. Der ble den sunget av Naemi Briese. Det var dog gjennom Ulla Billquists innspilling for plateselskapet Sonora at sangen virkelig ble spredt og kjent som én av den andre verdenskrigs mest populære svenske melodier.

Ulla Billquist

Billquists innspilling ble gjort 8. januar 1940 og ble opprinnelig utgitt på 78-platen Sonora 3630, men ble senere flyttet til katalognummeret 3654. Orkesterleder og arrangør var Sven Arefeldt.

Innspillingen var den første Billquist gjorde for Sonora etter at hun ble kjøpt over fra det konkurrerende platemerket Columbia.[1] Flere andre plateselskaper utgav konkurrerende innspillinger med kvinnelige sangere, deriblant Karin Juell og Siw Ericks.[2]

Forfatteren Jan Olof Olsson (Jolo) tok en linje fra sangen som tittel for sin TV-serie fra beredskapstiden, Någonstans i Sverige, og Ulla Billquists innspilling ble anvendt som singatur. Det gav sangen en ny popularitet.

Sitat
«Hans skor är för stora och hans mössa för trång
Hans byxor för smala och hans rock är för trång
men det gör detsamma för han är min soldat
någonstans i Sverige»
Sitat

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

  • «Min soldat» har blitt spilt inn på plate av den danske sangeren Birthe Kjær med Helmer Olesens orkester på platen Det var en yndig tid. Den danske tittelen er «Min lille soldat». Teksten var skrevet av Knud Pfeiffer.[1]
  • «Min soldat» fikk ogå suksess i USA, hvor blant annet The Andrews Sisters with Vic Schoen & His Orchestra 15. november 1941 spilte den inn under tittelen «The Shrine of Saint Cecilia». Carroll Loveday skrev den engelske teksten.
  • Sangen ble også fremført i filmen Jazzgossen (1958) av Maj-Britt Nilsson.
  • Annifrid Lyngstad sang den i TV-produksjonen, «När stenkakan slog» (1970). Et filmopptak ble gjort hvor hun syngende sitter i en togkupé.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Torgeir Audunson har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «For jeg elsker henne». Willy Johansens orkester med sang av Aage Braarud utgav den på 78-platen HMV A.L. 2734.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Radioporogrammet Dacapo, SR P4, 19. januar 2008
  2. ^ Audio Lab Stockholm
  3. ^ Se plateetiketten