Milk (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser Milk River markert som turkis, helt øverst i Missouri-nedbørsfeltet.

Milk River er ei elv i delstaten Montana i USA og provinsen Alberta i Canada. Den er ei sideelv til Missouri, og er 1 173 km lang. Elvas nedslagsfelt er på 61 642 km², hvorav 21 442 km² i Canada og 40 199 km² i Montana.[1]

Elva har utspring i Glacier County i det nordvestlige Montana. Elva renner derfra inn i den sørlige delen av Alberta, hvor den passerer byen Milk River og Writing-on-Stone Provincial Park. Den snur deretter mot sørøst og renner igjen inn i Montana, hvor den munner ut i Missouri 20 km nedstrøms fra Fort Peck-demningen.

Milk er den nordligste av Missouris større sideelver, og representerer dermed den nordligste utstrekningen av Mississippis nedslagsfelt.

Navnet Milk River kom fra kaptein Meriwether Lewis, i Lewis og Clarks ekspedisjon, som beskrev elva slik i sin dagbok: «vannet i denne elva har en besynderlig hvithet, omtrent som fargen av en kopp te blandet med en spiseskje melk. Ut fra fargen av vannet kalte vi den Milk River.»

Fargen på vannet kommer av steinmel som er oppløst i vannet. Disse finmalte sedimentene skyldes breerosjon ved Milk Rivers kilder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Milk River Watershed Council Arkivert 29. juli 2013 hos Wayback Machine. – «Overview of the Milk River Watershed».