Mikhail Gvozdev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mikhail Gvozdev
Født1700-åreneRediger på Wikidata
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, kartograf Rediger på Wikidata
Utdannet vedSlavisk-gresk-latinsk akademi
Akademiya morskoj gvardii
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Kart over De nye oppdagelser i Det østlige osean, WDL126

Mikhail Spiridonovitsj Gvozdev (russisk: Михаи́л Спиридо́нович Гво́здев, født 1700-04, død etter 1759) var en russisk militær geodesist og kommandant for en ekspedisjon til det nordlige Alaska i 1732, den første gang Alaskas kyst ble skuet av russerne.[1][2]

I 1732[3] seilte han sammen med deltakere fra den første Kamtsjatka-ekspedisjon, navigatørene Ivan Fjodorov og K. Moshkov med Sviatoi Gavriil (St. Gabriel) til Kapp Dezjnjov, det østligste punkt på det asiatiske fastland. Den 5. august seilte Sviatoi Gavriil østover og til nær det nordamerikanske fastland ved Cape Prince of Wales i Alaska. De kartla Alaskas nordvestlige kyster og markerte sin egen rute. Med dette kompletterte Fjodorov og Gvozdev oppdagelsen av Beringstredet, som var blitt innledet av Semjon Dezjnjov og Fedot Popov, og som ble fulgt opp av Bering.

Senere deltok Gvozdev i 1741-42 på en ekspedisjon ledet av Aleksej Shelting, og kartla da det meste av de vestlige og sørlige kyster av Okhotskhavet, og østkysten av øya Sakhalin.

Et nes på Sakhalin er oppkalt etter Gvozdev.

Referanser[rediger | rediger kilde]