Mieczysław Pinkus’ mursteinshus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mieczysław Pinkus’ mursteinshus

Mieczysław Pinkus’ mursteinshus (polsk Kamienica Mieczysława Pinkusa) ligger på hjørnet av Tadeusz Kościuszkos allé og Zielona-gaten i Łódź.

Mursteinshuset ble reist i årene 18941896 til Mieczysław Pinkus og Jakub Lende etter tegninger av Dawid Lande, vis-à-vis Den store synagoge i Łódź. Bygningen var i sin tid Łódź’ største boligkompleks og i over 70 år det største mursteinshuset i byen. Mot slutten av 1900-tallet var det møteplass for artister, journalister og literater. Under andre verdenskrig ble bygningen overtatt av tyskerne, og omgjort blant annet til general von Blaskovitz’ stab. Etter krigen ble mursteinshuset overgitt til Mieczysław Pinkus’ arvinger. I kommunisttiden ble det imidlertid nasjonalisert og var sete til blant annet PRLs Høyesterett og Ankerett. I 1993 ble mursteinshuset gitt tilbake til sine rettmessige eiere, og er siden blitt totalrestaurert.

Bygningen har fem trappeoppganger, fire etasjer og 13 vindusrader. Elevasjonens rike utsmykning preges av sen renessanse og barokk, og er et godt eksempel på eklektisisme. Mange arkitektoniske elementer kan spores på elevasjonen, blant annet tre to etasjer høye karnapper (på sidene og på hjørnet). Overstykkene til vinduene er dekorert med stukkatur som forestiller kvinneansikt, skjell, grener og blomster.