Den store synagoge i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den store synagoge i Łódź. Til høyre sees Jakub Hertz’ palass
En minnetavle (ikke vist på bildet) og en stor plakat minner om synagogen som en gang stod her

Den store synagoge i Łódź (polsk Wielka Synagoga, også kalt Synagoga postępowa, «Reformsynagogen») var i sin tid den største av om lag 250 synagoger i byen. Den ble reist i årene 18811882, og byggingen ble finansiert av de største fabrikantene i Łódź, blant annet Izrael Poznański, Karol Scheibler og Joachim Silberstein. Tegningene ble utført av Adolf Wolff fra Stuttgart, og ble offisielt godkjent av byarkitekten Hilary Majewski.

Synagogen hadde form som treskipet pseudobasilika med transept og risalitter i fronten. Komposisjonsmåten var inspirert av franske romanske basilikaer. Innvendig hadde synagogen en rik, orientalsk utsmykning med fargerike mosaikker og polykromi. Utvendig var den prydet med åtte kupler.

Synagogen ble brukt av assimilerte jøder som den jødiske intelligentsiaen og det jødiske borgerskapet. Den ble ikke brukt av ortodokse jøder. For å komme inn i synagogen måtte man ha et spesielt inngangskort.

Under den tyske invasjonen av Polen ble synagogen brent ned av tyske nazister natt til 11. november 1939. En minnetavle minner i dag om synagogen som stod der.