Hopp til innhold

Midnattsoltrappa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Midnattsoltrappa er en frittstående tretrapp beliggende ved foten av Spanstinden i Spansdalen i Lavangen i Troms. Trappa har 2 117 trinn, har rekkverk og en bredde på én meter.[1] Trappa er raskeste turvei opp til toppen av Henrikkafossen, som lokalt omtales som Brudesløret, (597 m.o.h). Starten er nede ved Spansdalselva (ca 25 m.o.h.), på Holmenveien. Offisielt åpnet 8. juli 2023.

Trappen har noe varierende stigning, og er tilpasset terrenget, med flere rasteplasser underveis. Hvert hundrede trinn er merket med skilt. Trappen er ergometrisk god å gå i, da den har fast forhold mellom opp- og inntrinn, i motsetning til sherpatrapper, hvor trinnforholdet varierer.

Midnattsoltrappa er bygd frittstående som turrute, mens de fleste lengre tretrapper i Norge er bygd i forbindelse med vannkraftanlegg.

I forbindelse framtidsprosjekt for Lavangen, kom Tor Erik Lind med idèen om en turrute med via ferrata opp fjellsiden ved fossen Brudesløret, og en returvei ned en trapp til dalbunnen i Spansdalen.

6 foreninger i Lavangen (Lavangen idrettsforening, Soløy idrettsgruppe, UL Fram, UL Rett Leid, Lavangen fjellvandrerlag og Spansdalen grendeforening) dannet et samvirkeforetak, Midnattsoltrappa SA, for realisering av trappeidèen. Prosjektet er finansiert med tippemidler og støtte fra bl.a. Samfunnsløftet, Nordenfjelske, samt salg av trappetrinn.

Trappa er bygd sommerne 2022 og 2023 av Tre-Steg AS. Anlegget ble overlevert 1. juli 2023 til Midnattsoltrappa SA, og offisielt åpnet en uke senere.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata