Michael K.- hans liv og tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Michael K.- hans liv og tid (engelsk originaltittel: Life & Times of Michael K) er en roman av den sørafrikanske forfatteren John Maxwell Coetzee fra 1983. Coetzee fikk Nobelprisen i litteratur i 2003 for bøkene Michael K.- hans liv og tid og Vanære (1999).

Bokens hovedperson, Michael K., er en trevde år gammel mann som jobber som gartner i Cape Town. Michael K. har hareskår, og vokste opp på et statlig barnehjem. Dette har gjort at Michael K. er en enkel, nesten naiv, sjel.

Michael K. bor sammen med moren sin, Anna. Når Anna blir alvorlig syk reiser de to på tur gjennom det borgerkrigsherjede landet, i søk etter Annas hjemsted. Dette var ikke noen lett oppgave i apartheidtidens Sør-Afrika, der de må slite med alt fra hæren til omstreifende ransmenn.

Anna blir tilslutt så syk at hun må på sykehus. Her dør hun, og Michael K. får plutselig en plastpose med morens aske i hendene. Han bestemmer seg for å fortsette på egen hånd, og kommer etterhvert fram til en øde boergård der han begraver asken. På gården kommer det etterhvert geriljasoldater, og Michael K. blir arrestert og satt i fangeleir av myndighetene.

I den siste tredjedelen av boken skifter fortelleren fra Michael K. til en lege avsatt i den statlige fangeleiren. Legen blir dypt fascinert av Michael K., og får samtidig sympati for «idioten». Legen begynner så å skrive om Michael K. Boken ender med at Michael K. flykter fra fangeleiren og reiser tilbake til Cape Town.

I Norge er Michael K.- hans liv og tid utgitt på Cappelen i 2003. Boken er oversatt til norsk av Aud Greiff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]