Metulla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Metulla er en nordisraelsk grenselandsby på grensen mot Libanon med 1600 innbyggere. Mellom Metullah og Kfar Kila på libanesisk side lå den israelske grensestasjonen Fatimah, og grenseområdet med kallenavnet på israelsk side «Det gode gjerdet» (The Good Fence).

Metulla har for tiden mange fremmedarbeidere fra Thailand, selv om stedet tradisjonelt har hatt mange ansatte fra libanesisk side av grensen.

Norske UNIFIL-soldater, særlig fra Norbatt og forlagt i Ebel es-Saqi, 10 km lengre nord, bodde ofte hos nå avdøde «Mamma Norbatt», fru Alana Belsky, på Hotell Arazim i Metullah.

Alana Belsky[rediger | rediger kilde]

Alana Belsky og mannen Bialik Belsky drev Hotell Arazim i den israelske småbyen Metullah på grensen til Libanon.

Etter at Israel invaderte Libanon i mars 1978 ble FN-soldatene trakasert av de fleste partene i konflikten, men ekteparet Belsky gav dem særbehandling. Da grenseovergangen ble stengt i flere dager og det midt i turistsesongen hopet seg opp med norske soldater, særlig fra Norbatt, som skulle inn i Libanon, fant vertskapet ingen annen råd enn å flytte ut israelske gjester og skaffe dem rom på andre hoteller, slik at nordmennene kunne flytte inn.

I den norske leiravisen Blue Beret for januar 1986 (s. 16) står det at som takk for omtanken de hadde vist har ekteparet mottatt så mange gaver at resepsjonen ligner en middelstor norsk suvinirbutikk med gjenstander fra hele Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]