Merowedemningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Merowe-demningen, også kalt Hamdab-demningen, er en demning med et vannkraftverk i Nilen, i det nordlig-sentrale Sudan, ca. 350 km nord for hovedstaden Khartoum. Anleggets installerte vannkrafteffekt er 1.250 MW fordelt på ti turbiner a 125 MW hver, og kraftverket vil forsyne store deler av denne delen av Sudan med både irrigasjonsvann og elektrisk kraft.

Dette er Kinas største vannkraftprosjekt hittil i Afrika, selv om turbiner og generatorer er levert av Alstom. Anleggsarbeidene startet i 2004, og i 2009 begynte kraftstasjonen å produsere kraft. Det går en 500 kV-linje til hovedstaden fra kraftverket.

I alt måtte 70.000 mennesker flytte som følge av utbyggingen.

Demningen er 67 meter høy og 9 km lang, hvorav 520 meter betongdam og resten stein- og jordfylling. Den er en stein- og jordfyllingsdam, og det 174 km lange reservoaret som er under oppfylling vil få et volum på 12,5 km³, eller en femtedel av hele Nilens årlige tilførsel. prosjektet har hatt en rekke miljøpolitiske usikkerhetsmomenter og konflikttema knyttet til seg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.