Mercedes-Benz A-Klasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
2004 Mercedes-Benz W169

A-klasse er en bilmodell fra Mercedes-Benz i supermini segmentet. Første generasjon (W168) ble introdusert i 1997, og en ny utgave (W169) ble lansert i 2004. Modellen er tilgjengelig med tre og fem dører.

Historie[rediger | rediger kilde]

W168[rediger | rediger kilde]

Produksjonen av A-klasse med chassiskode W168 startet i 1997. Det var den første passasjermodellen fra Mercedes-Benz med forhjulstrekk, og til dags dato er mer enn en million enheter solgt på verdensbasis.

Modellen hadde en rekke innovative løsninger, blant dem et støtabsorbasjonssystem kalt «Sandwich», som hadde som hensikt å sørge for at motor og girkasse skle under gulvet ved en frontkollisjon, istedenfor at de ble dyttet bak mot kupéen.

W168 fikk tilnavnet «Veltepetter» i 1997, etter at den strøk på den såkalte elg-testen. Ifølge rapporten veltet bilen etter en brå sving for å unngå å treffe «elgen». Mercedes-Benz nektet først for at det var et problem med modellen, men trakk senere tilbake samtlige enheter solgt frem til det tidspunktet (2.600 eks.) og stoppet produksjonen inntil problemet var løst ved å montere stabilitetskontroll samt gjøre en rekke endringer i understellet. Dette sørget for at A-klasse var verdens første småbil med stabilitetskontroll.

W169[rediger | rediger kilde]

Andre generasjon A-klasse (W169) ble vist frem for offentligheten første gang ved Mercedes fabrikk i Stuttgart, Tyskland den 28. juni 2004, og salget startet tidlig i september. Det har i ettertid vist seg av bilene er beheftet med store rustproblemer.

http://bil.aftenposten.no/bil/Forlangte-30000-i-egenandel-for-rustskader-9646.html