Menynøkkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Menynøkkelen er en måte å sette sammen de forskjellige rettene i en meny på. Hvis det brukes en menynøkkel når en meny skal lages, vil det skape mer orden i meny-arbeidet.[trenger referanse] Samtidig er det lettere å forstå menyer fra utlandet hvis man kjenner konseptet for de forskjellige gruppene og rekkefølgen av disse.

De fleste fine restauranter som setter opp menyer på over 5 forskjellige retter, bruker som regel en menynøkkel som blir kalt «Den klassiske menynøkkelen».[trenger referanse] Den brukes over det meste av Europa og ellers i verden der det franske kjøkken har hatt stor innflytelse på matlagingen.


Den klassiske menynøkkelen[rediger | rediger kilde]

 1. Kald forrett
 2. Suppe
 3. Varm forrett
 4. Fisk hovedrett
 5. Varm mellomrett
 6. Kald mellomrett
 7. Hvilerett
 8. Kjøtt hovedrett
 9. Garnityr
 10. Ost
 11. Søt desserter
 12. Frukt

I den klassiske menynøkkelen har fisken fått en svært beskjeden plass. Det er fordi den egentlig ikke regnes som noen hovedrett.[trenger referanse] Det er fordi de personene som bestemte hvordan den klassiske menynøkkelen skulle se ut, levde langt fra kysten i en tid da det var vanskelig å frakte fersk fisk over store avstander uten at fisken ble dårlig.[trenger referanse] Derfor ble aldri fisken noen hovedrett, bare var i stor grad et råstoff til en del av rettene.

I den klassiske menynøkkelen var det utenkelig at hovedretten i menyen skulle lages av noe annet enn kjøtt.[trenger referanse] I tillegg til at hovedretten alltid skulle være kjøtt, ble det bestemt at alle menyer som har et bestemt antall retter, alltid skulle ha med en stek.[trenger referanse]