Menneskerettighetsakademiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Menneskerettighetsakademiet er en norsk ideell stiftelse som ble opprettet 29. februar 2008. Stiftelsen har kontorer i Friviliighetshuset i Kolstadgata 1, på Tøyen i Oslo.

Stiftelsens formål er å øke respekten for menneskerettighetene i Norge og utlandet. Fundamentet er de internasjonale menneskerettighetene slik de er uttrykt gjennom Forente nasjoners dokumenter, med Verdenserklæringen om menneskerettighetene (1948), FNs Erklæring om menneskerettighetsundervisning (2011) samt Europarådets Pakt om menneskerettighetsundervisning og opplæring til demokratisk medborgerskap (2010), som kjernedokumenter. Gjennom undervisning og informasjonsvirksomhet skal Menneskerettighetsakademiet arbeide for å fremme enkeltmenneskets verdi og styrke demokratiske prosesser. Vern av ytringsfriheten og utvikling av det sivile samfunn, med vekt på pluralisme, interkulturelt mangfold og dialog står særlig sentralt.

Akademiet arbeider bredt i forhold til mange lag av befolkningen. Særlig oppmerksomhet vies grupper som barn og unge, flyktninger og asylsøkere og funksjonshemmede, samt personer med målbærende stemmer i samfunnet som lærere, aktivister og journalister. Gjennom ti år har stiftelsen drevet kursvirksomhet for flere tusen enslige mindreårige asylsøkere på mottak rundt omkring i landet.

Den mest omfattende virksomheten internasjonalt har vært i Russland der akademiet siden 2008 har organisert en rekke kurs og undervisningsaktiviteter for lærere og journaliststudenter. Stiftelsen har også produsert undervisningsmateriell som bøker og web-baserte ressurser. Akademiet er partner i samarbeidsprogrammer i Bulgaria og Portugal og har også organisert kurs i Afrika og Asia.

Menneskerettighetsakademiet er medlem av Democracy and Human Rights Education in Europe (DARE) et nettverk som består av 51 organisasjoner fra 27 land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]