Mein Leopold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mein Leopold
Generell informasjon
GenreDramafilm, stumfilm, filmkomedie
Utgivelsesår1914
NasjonalitetDet tyske keiserrike, Tyskland
SpråkTysk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiHeinrich Bolten-Baeckers[1] Rediger dette på Wikidata
FotoHermann Schadock Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeFelix Basch, Leo Peukert Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)januar 1914
Eksterne lenker

Mein Leopold er en tysk stumfilm fra 1914, regissert av Heinrich Bolten-Baeckers.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Skomaker Gottlieb Weigelt eier sin egen store butikk, som har en arbeidsleder og tolv svenner. Men sønnen hans Leopold er lat, som bruker mye av farens penger. Hans økonomiske situasjon blir enda mer prekær når han møter en danserinne, som snart viser seg å være en veldig kostbar fornøyelse. Snart følte Leopold seg tvunget til å forfalske farens signatur for å få tak i nok penger til å betale penger han har lånt fra en pengeutlåner. Gamle Weigelt skjønner ikke hva slags situasjon hans elskede sønn har havnet i. Weigelts formann ved fabrikken, Starke, prøver forgjeves å åpne den gamle mannens øyne. Det samme gjør Klara Weigelt, som alltid fikk langt mindre oppmerksomhet og kjærlighet fra faren deres enn Leopold. Samtidig er Klara forelsket i Starke.

Men en rasende Weigelt gir Starke sparken av virksomheten sin, og han avviser Klara. Leopold Weigelts utskeielser konsumerer etter hvert hele farens formue. Til slutt går farens bedrift konkurs. Så snart det ikke er noe igjen å hente fra den gamle mannen, flykter Leopold. For første gang føler faren, som nå har mistet alt, sønnens oppførsel som et skikkelig slag mot seg selv. Faren må omorganisere livet sitt, og begynner på nytt: som en lavt-lønnet skomaker for en annen bedrift. Den skruppelløse sønnen har også nådd bunnen, i Hamburg blir han med på en landstryker - frem til han og en kamerat finner seg jobb ved en fabrikk, gjennom et lykketreff.

Det skjer deretter en endring i Leopolds natur: han blir arbeidsom og pålitelig, arbeider hardt, og blir etter hvert forfremmet. I løpet av årene har Weigelt og datteren hans, som har giftet seg med Starke, blitt forsonet med hverandre. Leopold, som ikke er klar over farens tilbakegang på grunn av hans lange fravær, har nylig forgjeves forsøkt å finne ut hvor faren hans befinner seg. Det er til slutt Starke som oppdager Leopolds oppholdssted, og endelig er i stand til å arrangere en forsoning mellom far og sønn.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Felix Basch.
  • Lotte Erol.
  • Richard Georg.
  • Erich Kämmerer.
  • Paula Levermann.
  • Leo Peukert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0133961/; besøksdato: 8. april 2016.
  2. ^ Alan Goble. The Complete Index to Literary Sources in Film

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]