Hopp til innhold

Mehri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mehri
Brukt iOman,[1] Jemen[2]
Antall brukere135 000[3]
Lingvistisk
klassifikasjon
Afroasiatisk
Semittisk
Sørsemittisk
Sørarabisk
Mehri
Språkkoder
ISO 639-3gdq
Glottologmehr1241

Mehri eller mahri er et semittisk språk talt av minoriteter øst i Jemen og vest i Oman, og er en rest av en gammel innfødt språkgruppe som ble talt sør på Den arabiske halvøya før arabisk spredte seg med islam i det sjuende århundre. Mehri blir i dag også talt i Kuwait av gjestearbeidere som opprinnelig kommer fra disse områdene. Brukerne av mehri er stammen mahra.

På grunn av at arabisk dominerer i dette området, samt at de fleste mehri-talere også snakker arabisk flytende, står mehri i fare for utryddelse. Det er primært et talespråk med lite litteratur, og det er nesten ingen lese- og skriveferdigheter i språket blant språkets brukere.

Lingvistisk sett klassifiseres språket som et sørarabisk språk (ikke relatert til språket arabisk, men til Den arabiske halvøy) innen den sørsemittiske gruppa (som også inneholder blant annet amharisk i Etiopia) som igjen er del av de semittiske språkene, som er del av den afroasiatiske språkfamilien. Mehri har 70 643 brukere i Jemen, 50 763 i Oman og 14 358 i Kuwait.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ScriptSource - Oman». Besøkt 21. august 2023. 
  2. ^ «ScriptSource - Yemen». Besøkt 21. august 2023. 
  3. ^ Ethnologues tall fra 2000