Mazahr Makatemele

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mazahr Makatemele (født cirka 1845 i Natal, Sør-Afrika, død 23. juli 1903 i Kalmar, Sverige) var en afrikansk-svensk hushjelp og en lokalhistorisk profil i Kalmar. Hun er kjent som forbildet for «Svarta Sara» i Lina Sandells vekkelsessang «Där uppe ingen död skall vara» fra 1896, selv om det er ubekreftet hvorvidt hun faktisk var det eller ikke.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Det oppgis at hun tilhørte tswana- eller sothofolket og ndebele-stammen. I 1857 eller 1858 ble hennes hjemby overfalt av boere og en rivaliserende afrikansk klan. Mazhar ble tatt til fange og ble solgt som slave blant boerne i Sør-Afrika. Hun levde i slaveri hos boerne, og ble kjøpt eller gitt bort i 1858 eller 1859 til den smålandske forretningsmannenn Alarik Forssman og hans familie, som sammen med noen andre svensker hadde grunnlagt den svenske jordbrukskolonien «Scandinavia» i Sør-Afrika. Forssman ansatte henne som barnepike og holdt henne ikke som slave, og hun ble dermed fri.

Da familien Forssman vendte tilbake til Kalmar i Sverige 1862, fulgte Mazhar og en annen hushjelp, Dina Maria, med dem. De vakte stor oppmerksomhet i Sverige og ble tatt han om av Carl Johan og Marie Borell, som begge var aktive i Svenska Missionssällskapet og i vekkelsesbevegelsen. Da Forssman vendte tilbake til Sør-Afrika, valgte Mazhar å bli igjen i Sverige. Hun hadde vært gravid allerede innen de reiste fra Sør-Afrika og fødte en datter i Sverige. Identiteten til barnets far er ubekreftet: Selv oppgav hun at faren var en mann i Transvaal, som hun hadde vært gift med ifølge afrikansk skikk. Hun ble ansatt som hushjelp av handelsmannen Carl Johan Borell, som var aktiv i läsarmisjonen i Kalmar. Hun konverterte til kristendommen og ble i 1864 døpt til Sara Magdalena Makatemele. Hun ble siden ansatt som hushjelp hos Cecilia Fryxell (som hadde vært fadder ved dåpen) i Flickskolan på Rostad, der hun ble, selv etter Fryxells død i 1883.

I Kalmar ble hun kjent som «Svarta Sara».[1] Mazhar Makatemele beskrives som en respektert person i Kalmar, da hun ble oppfattet som et eksempel på kristendommens frelse gjennom hennes konvertering, og hun skal ha blitt en nær venn av Cecilia Fryxell.

Hennes datter ble døpt til Emelie «Millan» Cecilia Maria Boy (1862–1900) etter Cecilia og fikk friplass i pikeskolen som elev. Som voksen ble hun pianolærer og syerske. Mor og datter bodde sammen fra 1895. Datteren døde ugift og barnløs i nyrebetennelse tre år før sin mor. Millan fungerte som tolk for Sara, som hadde vanskeligheter med å tale det svenske språket.

Mazahr Makatemele gikk bort i 1903 og ble begravet på Södra kyrkogården i Kalmar under navnet «Kafferkvinnan Sara. Död 1903.» Et skilt om hennes livsskjebne ble i 2017 satt opp som minnesmerke i Kalmar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den första svarta kvinnan i stan». Stockholms Kvinnohistoriska (svensk). 

Kilder[rediger | rediger kilde]