Mayaskrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mayskrifttegn fra Museo del Sitio i Palenque i Mexico
Mayainskripsjonene ble vanligvis skrevet i to tegn breie kolonner, hvor hver kolonne ble lest fra venstre mot høyre, ovafra og ned.

Mayaskrift, også kalt mayahieroglyfer, var skriftsystemet til den førkolumbiske mayasivilisasjonen i Mesoamerika, og er foreløpig det eneste mesoamerikanske skriftsystemet som er dechiffrert nesten i sin helhet. De eldste inskripsjonene som har blitt identifisert som maya, stammer fra det tredje århundret før vår tidsregning,[1] og skrifta ble brukt kontinuerlig fram til den spanske invasjonen på 1500-tallet (og enda lengre på isolerte steder som blant annet Tayasal). Mayaskrifta besto av logogrammer som ble komplementert med et sett syllabiske tegn, et system som kan sammenlignes med dagens japanske skrift.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mayaskrift ble kalt «hieroglyfer» av tidlige europeiske oppdagere 1700- og 1800-tallet som syntes tegna ligna de egyptiske hieroglyfene, som for øvrig ikke har noe å gjøre med mayahieroglyfene.

Hovedkilden til kunnskap om mayaskrifta var biskop Diego de Landa Calderóns manuskript Relación de las Cosas de Yucatán, der han satte opp ei liste over mayategn og lyder assosierte med disse tegna. Landa Calderón var sentral i ødeleggelsen av mayatekster, og grunnen til at han arbeida med skriften var for å lage et latinbasert alfabet for mayaspråket yukatansk.

Dechiffrering[rediger | rediger kilde]

Man har dechiffrert nesten alle de mayiske skrifttegna, og man regner med at over 90 prosent av mayatekstene kan leses med forholdsvis god nøyaktighet. I 2004 kjente man til minst ett tegn for de stavelsene som er markert i det følgende skjemaet:

(’) b ch ch’ h j k k’ l m n p p’ s t t’ tz tz’ w x y
a    
e                  
i      
o          
u        

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Science Arkivert 14. mai 2009 hos Wayback Machine. (abonnement nødvendig)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (en) Coe, Michael D. 1999: Breaking the Maya Code (rev.). New York: W.W. Norton & Co., Inc.