Max Frauendorfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Max Frauendorfer
Født14. juni 1909
München
Død25. juli 1989 (80 år)
Tutzing
Beskjeftigelse Jurist, politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei[1], Christlich-Soziale Union in Bayern
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Schutzstaffel
Utmerkelser NSDAPs partimerke i gull

Max Frauendorfer (født 14. juni 1909 i München, død 25. juli 1989) var en tysk nasjonalsosialist og høytstående medlem i det tyske nasjonalsosialistiske partiet, NSDAP. Fra 1939 – 1942 var han leder for Arbeidsdepartementet i «Generalguvernementet for de okkuperte polske områdene» og ansvarlig for deportasjon av hundretusener polske borgere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Under nasjonalsosialismen[rediger | rediger kilde]

Frauendorfer ble medlem av nazipartiet i 1928 og i 1931 ble han rådgiver for riksledelsen i NSDAP. Han fikk senere ansvaret for skoleringsvirksomheten i partiet og under Rikspartidagene i 1935 innledet han om politisk indoktrinering sammen med naziideologen Alfred Rosenberg og lederen for den tyske arbeidstjenesten Robert Ley.

Etter Tysklands overfall på Polen i 1939 fikk han jobben som leder for departementet for arbeid i generalguvernementet for Polen, under ledelse av Hans Frank. Frauendorfer var SS-Obersturmbannführer, og fra 1942 utførte han krigstjeneste.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen levde Frauendorfer lenge under falsk navn. Senere ble han direktør for forsikringsselskapet Allianz Lebensversicherungs-AG, Stuttgart og Allianz Versicherungs AG, Westberlin-München. I tillegg var han visekasserer i det bayerske kristeligsosiale partiet CSU.

På slutten av 1950- og 1960-tallet prøvde Frauendorfer å komme inn i den tyske Forbundsdagen gjennom partiet CSU, men måtte nøye seg med en plass som vararepresentant.

4. juni 1970 var han med å starte «Det tyske seminar», en høyreekstrem gruppering som arbeidet for å frita Tyskland for ansvaret for den andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dienstaltersliste der Schutzstaffel der NSDAP, Stand vom 1. Dezember 1936