Hopp til innhold

Matteuseffekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Matteuseffekten, også kalt Matteusprinsippet, er navnet på et sosiologisk fenomen der kjente vitenskapsmenn blir tillagt resultater framskaffet av andre mindre kjente kollegaer. Berømte vitenskapsmenn kan også få forholdsmessig mer ære enn mer anonyme personer for samme type arbeid. I overført forstand blir «de rike rikere og de fattige fattigere». Effekten kan også bli brukt i vid forstand for å omtale en situasjon der en person rik på status, berømmelse eller kapital høster en ufortjent gevinst av rikdommen.

Begrepet ble innført av sosiologen Robert K. Merton i 1968.[1] Navnet er inspirert av Matteusevangeliet 25,29: «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har». Verset er fra lignelsen om talentene, Matteus 25,14-30;[2] det har fotfeste kun i formuleringen, og ikke av det bibelske teologiske poeng i lignelsen.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

  • En von Neumann-arkitektur er en formell modell for en datamaskin, oppkalt etter John von Neumann. Navnet er blitt beskrevet som et resultat av Matteuseffekten, fordi en rekke andre vitenskapsmenn også bidro til å etablere modellen.[3] John von Neumann var imidlertid den mest kjente av disse.
  • De beste idrettsutøverne i en klubb blir tatt ut til flere konkurranser og får dermed mer erfaring og blir enda bedre i sporten sin.
  • En medarbeider med et godt renommé får en større del av æren for et prosjekt og blir enda mer populær, på andres bekostning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Mathew effect in science Arkivert 11. juni 2011 hos Wayback Machine. Science vol.159 no.3810 (1968) 56-63. Besøkt 5. februar 2013
  2. ^ www.bibel.no[død lenke] Bibelen 2011. Matteusevangeliet kapittel 25. Besøkt 5. februar 2013
  3. ^ Joseph F. Grcar: John von Neumann's analysis of Gauss elimination and the origin of modern numerical analysis. SIAM Review, vol.53, no.4 (Desember 2011), s.607-682
Autoritetsdata