Matilda av Leicester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Matilda av Leicester, også kjent som Maud, grevinne av Leicester og Hainault (4. april 133910. april 1362), var en engelsk adelskvinne fra 1300-tallet som ble giftet inn i den tyske kongefamilie i Bayern.

Som den eldste datteren av Henrik av Grosmont, 1. hertug av Lancaster og jarl av Leicester, og hans hustru Isabel de Beaumont, ble hun født ved Bolingbroke Castle i Lindsey.

Hun ble først gift med Ralph Stafford, mens hun selv fortsatt var et barn, men ved dennes død ble hun gift for andre gang i 1352 med Guillaume V, greve av Hainaut, som siden ble Vilhelm I av Bayern, et medlem av den kongelige familie Wittelsbach i Bayern.

Da hertugdømmet Lancaster (første opprettelse) døde ut ved hennes fars død i 1361, ble Matilda medarving, sammen med hennes søster Blanche av Lancaster, til farens eiendommer og gjenværende titler. Tittelen jarl av Leicester ble holdt av hennes andre ektemann, mens jarldømmet Lancaster gikk videre til Blanche og John av Gaunt ved hennes død, knapt 23 år gammel. Denne arven tjente som det politiske og finansielle grunnlaget for Huset Lancaster og hvor Matildas nevø fra denne familien ble konge av England som Henrik IV.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]