Matilda av Leicester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matilda av Leicester
Født4. apr. 1339Rediger på Wikidata
Bolingbroke CastleRediger på Wikidata
Død10. apr. 1362Rediger på Wikidata (23 år)
Ektefelle Sir Ralph de Stafford (1344–)[1], Wilhelm I. (1352–)[1]Rediger på Wikidata
Far Henry av Grosmont, 1. hertug av LancasterRediger på Wikidata
Mor Isabel av BeaumontRediger på Wikidata
Søsken Blanche av LancasterRediger på Wikidata
Nasjonalitet EnglandRediger på Wikidata

Matilda av Leicester, også kjent som Maud, grevinne av Leicester og Hainault (født 4. april 1339, død 10. april 1362), var en engelsk adelskvinne fra 1300-tallet som ble giftet inn i den tyske kongefamilie i Bayern.

Som den eldste datteren av Henrik av Grosmont, 1. hertug av Lancaster og jarl av Leicester, og hans hustru Isabel de Beaumont, ble hun født ved Bolingbroke Castle i Lindsey.

Hun ble først gift med Ralph Stafford, mens hun selv fortsatt var et barn, men ved dennes død ble hun gift for andre gang i 1352 med Guillaume V, greve av Hainaut, som siden ble Vilhelm I av Bayern, et medlem av den kongelige familie Wittelsbach i Bayern.

Da hertugdømmet Lancaster (første opprettelse) døde ut ved hennes fars død i 1361, ble Matilda medarving, sammen med hennes søster Blanche av Lancaster, til farens eiendommer og gjenværende titler. Tittelen jarl av Leicester ble holdt av hennes andre ektemann, mens jarldømmet Lancaster gikk videre til Blanche og John av Gaunt ved hennes død, knapt 23 år gammel. Denne arven tjente som det politiske og finansielle grunnlaget for Huset Lancaster og hvor Matildas nevø fra denne familien ble konge av England som Henrik IV.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage person ID p10298.htm#i102976, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]