Matematikk i dagliglivet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Matematikk i dagliglivet var eget målområde i Læreplanen for den 10-årige grunnskolen (L97). Et hovedfokus i dette var at en skulle ta utgangspunkt i situasjoner og problemstillinger fra elevenes eget dagligliv og la dem utforske og oppdage matematikken selv. Læreplanen foreslo blant annet at en kunne trekke inn situasjoner fra media og la elevene formulere problemer fra sitt dagligliv. I Kunnskapsløftet er dette tatt bort som eget målområde i matematikk, men planen fokuserer stadig på at en skal ta utgangspunkt i situasjoner fra dagliglivet.

En praktisk tilknytning til matematikkfaget har vært med i alle norske læreplaner i varierende grad. Det nye i L97 var at en skulle ta utgangspunkt i situasjoner fra dagliglivet i stedet for å bare bruke matematikken til å løse problemer og oppgaver fra dagliglivet. Den tankegangen som kommer til uttrykk i læreplanen er sterkt inspirert av den nederlandske tradisjonen som kalles Realistic Mathematics Education.

I forskning i matematikkdidaktikk forekommer ofte begrepet hverdagsmatematikk. Dette blir ofte definert som:

  • Matematikk som vi trenger i dagliglivet
  • Matematikk som vi får fra dagliglivet

Slik sett er det en forskjell på matematikk i dagliglivet som fagområde og hverdagsmatematikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mosvold, Reidar (2006). Mathematics in everyday life: a study of beliefs and actions. Bergen: University of Bergen, Department of Mathematics. ISBN 82-308-0135-5. 
  • Wistedt, Inger (1992). Att vardagsanknyta matematikundervisningen: slutrapport från projektet Vardagskunskaper och skolmatematik. Stockholm: Stockholms universitet. Pedagogiska institutionen. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]